Още по темата

"Нашата София" започна да се появява все по-често в различни статии, туристически блогове и върховете на класации със знак "изненадващо хубава".

Може би всичко започна с поставянето на София сред 10-те най-добри градове в света за започване на бизнес, разказва БНР. При това не в някоя "редова класация", а в тази на сп. "Форбс".

Като софийски предимства тогава са посочени ниските данъци, високата скорост на интернета и достъпът до европейски фондове. И така, София се оказа добър град за започване на нещо ново.

Тази година София влезе и в топ 10 на градовете в Европа по ръст на туризма, както и в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на брутния вътрешен продукт за последните 10 години.

Вижте още:
Къде е България за инвеститорите

Наш град в класация на най-красивите в света

Старите имена на българските градове

Преди време и "Ню Йорк таймс" публикува статия, озаглавена "36 часа в София, България" - своеобразен пътеводител за София, който кани читателите си да я посетят и да се насладят на културните и исторически забележителности, разказва iSofia.bg

"Първо пристигнаха
траките, преди около 2700 години, следвани от римляните, Византийската империя, османските турци и след това комунистите. Тези дни - повече от две десетилетия след падането на желязната завеса, и пет години след присъединяването си към Европейския съюз - българската столица най-накрая достига себе си. На мястото на стария паметник на Ленин, сега стои висока статуя на светица покровител на София - тъмна принцеса, която по някакъв начин олицетворява чара на града "Изток-среща-Запад", "старо-среща-ново".


Оказа се, че София е и единствената столица с летище, до което можеш да стигнеш с метрото. Този факт започна да се появява и коментира в редица блогове за пътуване - редом с традиционните български и отдавна оценени от чужденците хубавини като баницата, ракията, евтините кръчми и способността ни да се сприятеляваме, без задължително да владеем чужди езици.

Дали София е градът, в който трябва да живееш - разбери в нашия тест

Започнаха обаче да се промъкват и по-нови "софийски привлекателности" като супатериите и ресторантите за здравословна храна, както пише млада американка, пътувайки из Европа.

Започват да се появяват и сериозни статии като тази в "Сиатъл Таймс" на 30 август, в която столицата ни се описва като "подценена" и се коментира като по-бедна от Лондон или Париж, но пък "колко пълни с живот са софийските булеварди, колко жизнен е самият град с разкошните си паркове и старини".

Статията е интересна и защото авторът прави сравнения със София отпреди 30 години, когато е бил тук за кратко като студент.

Източник: БГНЕС

"Запазила славянския си чар… в която както и тогава, така и сега го впечатляват играещите шах пред Народния театър (компетентни по всяка тема  - от геополитика до спорт), но София му се вижда "свободна и изграждаща новия си просперитет".

Смята, че хората в София умеят да живеят, за разлика от тези в другите големи градове по света, умеят да забавят крачка и винаги имат време да седнат на по бира.

И от "Сиатъл таймс" продължаваме към онлайн изданието "Хъфингтън пост", където София пък е определена като един от най-хубавите градове за чужденци.

Вижте цялата класация на най-добрите градове за живеене от чужденци в нашата галерия

Тоест, къде да отидете, ако искате да започнете живота си наново - в тази класация столицата ни е на 11 място, пропускайки пред себе си само градове като Лисабон, Отава, Прага...

"Само защото не чувате често за столицата на България не значи, че трябва да отхвърлите идеята да заживеете там. Самолетните билети, заведенията и забележителностите - всичко е достъпно в този град бижу" - пишат във "Хъфингтън пост".

Все пак едно е да живееш в един град, друго е да дойдеш в командировка. Но все пак… да продължим с това, което вижда пътешестващият чужденец, за статии като "18 причини задължително да посетите България", където са изредени евтините полети, кюфтетата, гледките, мекиците, доброто време за коктейли (което няма happy hour, а е винаги), сиренето и "сериозното отношение към празниците", за да стигнем до Dispatches Detours.

В статията на Dispatches Detours, озаглавена

"Няма друг град в Европа, който може да се сравни със София"

- тук авторът Тери Бойд много непринудено разказва за сестра си, която непрестанно пътувала и била живяла "от Сеул до Париж", и която изведнъж била очарована от София. Общо взето, градът ни е описан с големи паркове, широки булеварди, евтино… идеалното място за приключенски настроения, с изключение на трудната за разгадаване кирилица.

Мрежата на градския ни транспорт е представена като почти най-добрата в Европа, пък да не говорим за ресторантите или евтините за наемане апартаменти.

Останалото е ние, жителите на София, да видим и оценим какво имаме и да помагаме тя да стане още по-прекрасна.