Още по темата

Олимпийският отбор по информатика доказа за пореден път високата класа на българските състезатели на световната карта.

Българският олимпийски ученически отбор по информатика спечели

един златен и два сребърни медала от Международната олимпиада по информатика, която се състоя в Казан, Русия.Това съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпийският ни отбор по информатика е в състав: Христо Венев, Софийска математическа гимназия ,12-и клас - златен медал,

Енчо Мишинев, Математическа гимназия в Ямбол,11-и клас - сребърен медал,

Даниел Атанасов, СМГ, 12-ти клас

Александър Кръстев от Варна, 9-ти клас - сребърен медал.

Ръководители на отбора са

Емил Келеведжиев, който е главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, ръководител на националния отбор по информатика от 2009 година и председател на националната комисия по информатика.  

Младен Манев  е главен асистент в Техническия университет - Габрово, член на националната комисия по информатика.

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и е първото състезание, организирано у нас през 1989 година в Правец.

Днес олимпиадата събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели.

В обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света - завоювали сме 95 медала, от които 23 златни.

Най-добрият ни състезател досега бе Румен Христов, който с общо 3 златни и 2 бронзови медала дълго време държа третото място в световната ранглиста на олимпиадата. В момента той е пети в света, а най-добрият български състезател и втори в света е Христо Венев с общо 4 златни и 1 сребърен медал, посочват от сдружението.