Още по темата

Лилия Бабулкова решава да се ожени  за своята  приятелка във Великобритания.

След като се завръщат в родината си те са длъжни по закон в срок от 6 месеца да декларират промяната в семейното си положение в общината. От там получават отказ и те завеждат дело.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДВОЙКАТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Със съпругата ми сме заедно от 8г. и сключихме брак през ноември 2016 г. За мен бракът е важен, защото има смисъл да сме семейство пред закона.

В нашия случай решението беше продиктувано от желанието ни да имаме деца и да се постараем да им предоставим сигурност, чисто законова“, споделя Лилия Бабулкова пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Лилия Бабулкова
Лилия Бабулкова Източник: Личен архив

За семейството на Лили и приятелите им сватбата е била очаквано събитие. Нейните родители, както и братът на половинка ѝ, са присъствали на подписването във Великобритания.

„Имаме подкрепата на моите родители и близките ни.

Ситуацията при съпругата ми е малко по-сложна, тъй като баща ѝ е против нашата връзка, а по-възрастните ѝ роднини не я приемат.

Запазваме анонимността на жена ми, тъй като искаме да проявим разбиране към тях и да не ги натоварваме допълнително“, обясни 31-годишната жена.

В момента, в който момичетата решават да се оженят, те са наясно, че за да бъдат истинско семейство и по право в родината си, ще трябва да водят борба.

„Човек трябва да бъде, колкото се може по-открит и спокоен в средата си.

Много хора мислят за хомосексуалните хора по някакъв абстрактен начин. Говорят се неща  за гей хората, които не са валидни“, посочи Лилия.

Тя добави, че хората, които ги познават като личности не се поддават на стереотипи. Колегите и съседите им винаги са се отнасяли с уважение и разбиране към тях.

„Това се дължи на факта, че ние винаги сме били открити пред тях и нашата сексуална ориентация не е била тема за разговор. Това един аспект от нашата личност, който не е определящ за нас“, допълни Лили.

Гей двойката, която има дете, чака още две и не се крие

Германия узакони еднополовите бракове

Към момента по българските закони двете жени не са семейни и имат правото да сключат брак с мъж. Така се получава правен абсурд, тъй като, ако отидат в държава, в която се признават еднополовите бракове, те ще са с по два.

„Бракът ни е валиден в 22 държави в ЕС, именно затова ние търсим признание в България, защото в международното право той съществува и е абсурдно тук да не е така.

Ние правим нашите малки стъпки в постигането на решение, което ще бъде в полза и на много други хора в нашата общност“, посочи Лилия.

Източник: Личен архив

Адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация “Действие” е поела делото на двете момичета. В съда адвокат Любенова ще се позове на Кодекса на международното частно право (КМЧП), който урежда брака, сключен между български граждани в чужда държава.

Кодексът очертава основанието за международна компетентност на органи на чужда държава.

Канада въвежда трети пол в паспортите

"Ако тези изисквания са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", заяви адвокатът.

Друг съществен елемент в жалбата е обвинение в дискриминация по признак сексуална ориентация.

Европейският съд по правата на човека (ЕКПЧ) вече е постановявал, че третирането на еднополови двойки по различен начин, поради липсата на правната им невъзможност да сключат брак, изисква обективно и разумно оправдание.

Въпреки трудностите, които предстоят за младото семейство те искат да останат живеят в родината си.

„Вярвам, че може да се води тази борба, смятам че е добре хората да бъдат смели и да отстояват нуждите и желанията си.

Реалността се променя и е редно, и правото да навакса с нея“, каза Лилия.

Лиляна и съпругата ѝ по професия са преводачи. Дълги години живеят заедно преди да се оженят.

Сръбският премиер поведе прайда и влезе в историята

Върховният съд на Австралия призна неутралния пол

„Любовта ни ме научи на изключително много разбиране и търпение“, споделя Лили.

 В свободното си време обичат пътуват и преоткриват нови места, да прекарват време с приятели и да се забавляват.

„Много се надявам чрез това дело да бъдем признати за семейството, което сме“, допълни тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.