Още по темата

В България дългоочакваният сняг вече е факт, но изминалата нощ и днешният ден доказват безспорно колко вярно е твърдението „внимавай какво си пожелаваш”.

Половин милион домакинства са без ток. В няколко региона е обявено бедствено положение.

Лавина затвори прохода „Петрохан”, а друга падна под връх Тодорка, обобщава Нова ТВ.

Преливат реки и язовири. Община Кирково е под заплаха, тъй като язовир „Амбарица” може да прелее. Падналите дъждове активираха огромно свлачище и сега няколко къщи висят на стръмен склон. От община Кирково са предложили на всички общински жилища, но това не е вариант за пострадалите.

Малко по на север петима чуждестранни туристи са откъснати от света в ловна хижа край язовир „Студен кладенец”. Пътят към тях е отнесен.

Под вода се оказа и едно от училищата в Момчилград.

Няколко часа пожарникарите отводняваха парното отделение.

По данни на две хидрометеорологични станции в областта са паднали над 400 литра на квадратен метър. Дъждът е валял в продължение на 15 часа.Реките, които обикновено създават проблеми, са две – Крумовица и Върбица. Втората на места е излязла от коритото си и е заляла селскостопански площи.

Затворени пътища в областта няма. По свлачищата се работи. Има наводнени електроподстанции. Екипи на EVN работят по авариите. Свлачища заплашват къщите в село Орлица.

В община Смолян е обявено бедствено положение.

Там река Черна преля. Частично бедствено положение обявиха и общините Рудозем, и Девин. В 02:00 ч. след полунощ река Черна преля. Свлачища и компроментирани пътища има и в цялата община Рудозем, където обявиха частично бедствено положение. Там преля река Арда. „Към 02:00 часа се чу страшен тътен, реката преливаше, излезе върху моста, беше много страшно, такава реката не съм я виждала”, разказва свидетелка.

Реката отнесла офиси и коли. Отнесла е и колектора на община Рудозем. „Колекторът събира отпадните води на целия град, той трябва да бъде незабавно възстановен, защото това ще предизвика абсолютна екологчна катастрофа”, заяви кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Реката наводнила и ВЕЦ край село Средногорци. През целия ден работниците се опитваха да разчистят наносите и дърветата затрупали машините. „Машините са извън строя. Срещу приридната стихия не може да се бори човек", коментира Кольо Гочев, отговорник ВЕЦ Средногорци.

Частично бедствено положение обяви община Девин.

Там река Триградска е заляла мост и откъсна от света няколко села.

Частично бедствено положение е обявено в Хасково

заради наводнения. След проливните дъждове в няколко села имаше залети къщи, а граничният пункт Капитан Андреево беше затворен.Плацът на товарните автомобили е под вода, на места тя достига до 1 метър. Движението е спряно и в двете посоки. Ситуацията в Хасковска област вече се успокоява. Село Динево вече е достъпно, след като водата се оттегли от пътя, но последиците от водата остават.

Проходът „Петрохан” беше затворен за часове

заради паднала лавина. Снегът по пътя е с височина над 5 метра. Няма пострадали. Пътят вече е отворен, но е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Падналата лавина в „Петрохан” затрупа участък на пътя повече от 100 метра. 

Заради снегонавявания автобус и автомобили бяха блокирани на пътя за монтанските села Николово и Белотинци. Снегът остави и хиляди без ток в Монтанско, а хората извадиха старите печки на дърва, за да се топлят.

Едно от най-критичните за шофьорите места се оказа Търновско. По обяд полицията затвори всички пътища в областта. Най-тежко е положението в планинските общини.  Вижте повече във видеото: