Още по темата

Разследване на България и още държави от ЕС, Канада и САЩ е разбило онлайн "пропагандна машина" на ислямска държава, съобщи МВР.

Операцията е проведена на 25 и 26 април.

От българска страна за операцията е съдействал отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, като на наша територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава „Amaq”, посочват от вътрешното министерство.

Оперативните действия са координирани от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция (EU IRU) към Европейският център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централа на Европол.

Наргилета и джихад - Кой е човекът на "Ислямска държава" в София

Къде отиват бойците от "Ислямска държава"

Под ръководството на федералната прокуратура на Белгия и с подкрепата на Евроджъст, компетентни органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ участваха в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали за неопределен период от време.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция „Amaq” и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq” и съответната инфраструктура.

Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират

Децата от „Ислямска държава” намират лесен път към Европа

Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи.

През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция.

Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.