Още по темата

България подобри позицията си в индекса за възприятие на корупцията. Страната ни се е изкачила с четири места в световната класация, подготвяна всяка година от Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International). 

България - най-корумпирана в ЕС и се влошава

7-те най-корумпирани държави в Европейския съюз

"Прозрачност без граници": Съдебната система в България е най-корумпирана

За 2017 година организацията постави България на 71 място в света по показателя "усещане за корупция", докато при предишното проучване бяхме на 75 място.

В рамките на регионалната класация на държавите-членки на Европейския съюз страната ни обаче продължава да заема последно място. Първо място в европейската класация заема Дания, следвана от Финландия и Швейцария. 

Най-некорумпираната държава в света е Нова Зеландия, следвана от Дания, докато най-корумпираната е Сомалия. 

Голям спад бележат Унгария и Полша. Унгария пада с десет пункта за последните шест години. Причината според Transparency International са спорните закони на Виктор Орбан, предизвикали конфликт с институциите и силно недоволство в унгарското общество.

Позицията на Унгария в момента е по-ниска от тази на Черна гора, където „нивото на корупция на всички нива във власта е основно препятсвие за присъединяването й в ЕС”.

За последните шест години представители на управляващата партия в Будапеща - "Фидес", са обвинени в измами и неправилно управление на европейски средства.

„Върховенството на закона е ерозирало сериозно в Унгария и в други държави-членки и резултатът може да се нарече корупция, спонсорирана от държавата ", коментира Карл Долан, директор Transparency International за Европа. 

Подобна е ситуацията и на Полша, която беше сериозно критикувана от Брюксел в последните месеци. 

Уточнява се, че "усещането за корупция" се измерва по впечатленията на деловите среди за дейността на обществените служители. Организацията пояснява, че досега не съществува обективен показател за измерване на корупцията, затова се налага проучване за "усещането" за мащаба на това явление на скрити незаконни действия.

Като пример за подобни действия са посочени подкупите, отклоняването на обществени средства, използването на обществено имущество за лични цели, прекомерна бюрокрация, причините за назначения в обществената администрация.

Взета е предвид и ефективността на наказателното преследване на корумпираните, законодателство за конфликт на интереси, защита на журналистите, завладяването на държавата от интересите на малки групи, достъпа на гражданското общество до информация.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram