Още по темата

Страната ни може да изгуби стотици милиони от Брюксел заради магистрала "Струма", предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресна до момента срещат съпротивата на еколози, съобщи NOVA.

Според последния вариант на държавата пътят до Гърция ще е разделен на две – към Кулата ще се пътува по съществуващото трасе през дефилето, а обратният път ще е по изцяло нов отдалечен участък. 

Този вариант обаче е неприемлив за еколозите, защото трафикът през пролома унищожавал един от най-богатите на видове райони в Европа.

Еколозите предлагат движението да се изведе извън Кресненския пролом.

Така до Гърция ще се стига само по новия път през Пирин, а през дефилето ще минават единствено велосипедисти и пешеходци, както и местните.

От пътната агенция коментират, че това би оскъпило значително проекта.

Ако до 2020 г. еколозите и АПИ не се разберат и строежът не започне, България няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да строи.

За оставащите отсечки от АМ "Струма", сред които най-спорната е около Кресненското дефиле, са предвидени над 739 млн. евро.

Ако строежът не започне в обявения срок, не само ще загубим парите от Европа, но и ще трябва да връщаме пари за вече построените части от магистралата - 538 млн. лв

Така загубите надминават 1 млрд. лв.

Еколозите, които не искат трафик през дефилето, се заканиха да съдят България, ако отсечката продължи да се ползва.