Още по темата

Почти една трета от момичетата на възраст между 13 и 15 години в България пушат и по този показател страната ни заема първа позиция в глобален мащаб. Това показва световно изследване на Американския център за контрол на болестите.

В България 29% от момичетата на тази възраст употребяват цигари, при средно ниво от 7,5% по света.

Как да спрем цигарите? Не вярвайте на митове

Когато хората не знаеха, че цигарите са вредни и децата пушеха наравно с възрастните

В заведенията се пуши масово, въпреки забраната

При момчетата положението е малко по-добро. Близо 26% от българчетата пушат, спрямо 15% средно в световен мащаб.

Данните до голяма степен се потвърждават и от статистиката на Националния център по обществено здраве в България. Според нея 24,4% от момчетата между 13 и 15 годишна възраст в страната и 31,4% от момичетата пушат. А 80% от пушещите деца, живеят в семейства, където поне единият родител употребява цигари.

„Ние родителите сме длъжници на децата. Децата подражават”, коментира пред NOVA д-р София Ангелова.

По нейните думи повече момичетата искат да изглеждат по-големи и за това при тях проблемът е по-сериозен. „А това е много жалко защото това са бъдещите майки”.

Тя посочи, че се е сблъсквала със случай, където детето е готово да откаже цигарите, но не може докато и майката не го направи, но тя отказва.

„За съжаление при мен попадат деца, които пушат от 10-годипна възраст. Те вече са развили зависимост”, коментира д-р Ангелова. „Нашата статистика показва, че 21,2 от децата между 13 и 15 години са пробвали цигари под 10-годишна възраст”.

„Едно малко дете не може да вземе решение без участието на своите родители. Ние трябва да бъдем пример за децата си”, категорична е д-р Ангелова.