Още по темата

"Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион.

Важно е да се засилят икономическите ни отношения“, каза още Шиндзо Абе.

„Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японски министър-председател.

Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС”, каза Шиндзо Абе на пресконференция след срещата.

Председателството на ЕС започва, София - блокирана

Що е то европредседателство - какво трябва да се знае за него

„Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани”, каза още Абе.

Бойко Борисов отбеляза, че преди една година за темата Западни Балкани не е споменавано, а сега тя е приоритет на ЕС по време на българското председателство.

„Днес с японският премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери са тук в София.“

Японския премиер Шиндзо Абе и Бойко Борисов
Японския премиер Шиндзо Абе и Бойко Борисов Източник: ЕПА/ БГНЕС

Междувременно съпругата на японския министър-председател Акие Абе посети БНР, за да се срещне с децата от световноизвестния Детски радиохор.

Тя бе беше придружавана от министъра на туризма Николина Ангелкова, а срещата с малките певци е по желание на японската страна.

Впечатлихме Япония с иНОвация

Туск на чист български: Никой не ви е дал нищо даром

„Много чаках тази среща и веднага щом пристигнах в България, дойдох тук. Вие пътувахте много пъти до Япония, за да изнасяте концерти.

Надявам се да продължите да развивате приятелството между България и Япония,“ каза Абе и завърши с „Благодаря ви!“ на български език.

Специален поздрав към Акие Абе придружаващата я делегация беше една от любимата на хора „Приспивна песен на коприновото дърво“по музика на Масами Ямамото и стихове на настоящата японска императрица Мичико.

Източник: ЕПА/ БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.