Още по темата

С 235 гласа "за" беше избран нов ректор на Медицинския университет - проф. Виктор Златков, който е бивш шеф на "Майчин дом". По-рано от поста беше свалена проф. Вихра Миланова, като за отстраняването й гласуваха 263-ма.

Избора на проф. Златков премиерът Бойко Борисов определи като скандален и непрозрачен. Министър-председателят се разграничи от публикации, които го свързват с него. Според тях професорът е негов шурей - брат на бившата съпруга на Борисов. 

"Поради появилата се в медиите информация

за избирането на нов ректор на Медицинския университет в София, искам категорично да заявя, че нямам абсолютно никаква роднинска връзка с въпросния човек. Нещо повече, намирам избора му за скандален и непрозрачен. Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия", написа във "Фейсбук" премиерът.

В общото събрание за избор на нов ректор участваха 320 души, а за да има кворум, бяха достатъчни 267. Охраната изгони директора на Александровска болница Костадин Ангелов още преди началото на заседанието. Журналисти не бяха допуснати. Заседанието на Общото събрание продължи близо 4 часа.

"Става въпрос за една вътрешна борба, в която МОН няма право по закон

да се намесва, но споровете ще продължат и това ще разтърси из основи авторитета на нашето най-старо и уважавано висше медицинско заведение". Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по повод избирането на проф. Виктор Златков за ректор на Медицинския университет и отстраняването на досегашния ректор Вихра Миланова в предаването „Още от деня” по БНТ. „Това, което се случва в Медицинска академия, не е нормално, отблъскващо е. Това е най-старото ни и уважавано висше училище по медицина”, посочи тя.

Проф. Златков управлява "Майчин дом" в продължение на 7 години (в периода 2009 - 2016 г.), през които лечебното заведение не е натрупало просрочени задължения, отчита свършеното директорът в оставка, припомня Клуб Зет. За сметка на това през последните пет години "Майчин дом" е увеличил собствения си капитал от 5 730 370 лв. на 7 190 920 лева. Годишните приходи са средно 15 942 хил. лв., а разходите - около 17 877 хил. лв., което формира средна печалба от приблизително 450 хил. лв. годишно. По години единствено 2011-а е приключила със загуба от 125 хил. лв., което се дължи на неблагоприятно завършили съдебни дела за минал период от време с общ размер от 917 081 лв., част от които са изплатени, а други се плащат разсрочено и в момента, уточнява проф. Златков. 

Отделно в болницата са били инвестирани над 11,5 млн. лв., от които 7,7 млн. лв. са предоставени от Министерството на здравеопазването. Останалите са собствени средства, усвоени пари от еврофондовете, сътрудничества с Медицинския университет в София и външни дарения. 

Скандалите около Медицинския университет започнаха преди седмица,

когато бе публикуван одитният доклад на Министерството на образованието, който разкрива злоупотреби от страна на бившия вече ректор проф. Ваньо Митев. 
В доклада проф. Митев е упрекнат, че приема чуждестранни студенти без изпит по биология и химия, а само с матура. Установени са и сериозни разлики в заплатите - шофьорът на ректора получавал над 1800 лв., а заплатата на заместник-ректорите доста по-ниска. Скъпо излязла, според министерството, и колата за ректора - почти 180 хиляди лева. Командировките - също, но по думите на Митев си заслужавали - или за привличане на студенти, или за трупане на опит.

Разследват бивш ректор на Медицинския университет в София

Сезираха ДАНС заради Медицинския университет в София

Обвиненият в злоупотреба със служебно положение обаче заяви, че при напускането му в банковите сметки на учебното заведение е имало 100 млн. лв. „Персонална атака има срещу мене. Доста от високо трябва да е, за да стане това мълниеносно прокурорско разследване. Може и по-високо от министър да бъде”, заяви проф. Митев.