Магистрален път в Северозападна България от Видин до Благоевград ще има. За това се разбраха на среща в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков с протестиращите от региона.

Протестиращи отново блокираха Е-79, искат магистрала Видин-София

Жители на Северозапада искат тунел под „Петрохан“

До 2022 г. пътят Ботевград –Видин може да бъде изцяло завършен, а в сряда Министерски съвет ще разпише сроковете, в които трябва да бъде изграден пътя, обяви министър Нанков.

До края на 2020 ще бъде направено всичко възможно да бъдат построени най-тежките участъците, които са Ботевград - Мездра и Видин - Ружинци.

До началото на 2021 г. може да направи и разширение на пътя до Монтана. За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в Министерския съвет след среща при премиера Бойко Борисов с граждани от региона.

Николай Нанков
Николай Нанков Източник: БГНЕС

Представители от Видин, Монтана и Берковица излязоха няколко пъти на потест с искане за изграждане на автомагистрала Видин - София.

В сряда правителството ще приеме решение за изграждането на пътя от Ботевград до Видин, по протежение на трасето E-79, и тунела под Петрохан. В него трябва да  станат ясни и конкретните срокове.

"Те ще бъдат индикативни, тъй като много от процедурите не зависят от волята на възложителя, на министерството, на Министерски съвет", обясни министър Нанков.

По отношение на тунела под прохода Петрохан регионалният министър обясни, че в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания. Този проект ще се реализира под формата на публично-частно партньорство.

Представители на протестиращите заявиха, че са удовлетворени от срещата с премиера Бойко Борисов и министър Нанков и заявиха, че утре няма да блокират пътя и прекратяват протестите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.