Още по темата

"Нека да оставим решението за това дали едно доказателство е достатъчно, или не на съда. Аз, като човек горе-долу запознат с правото, бих казал, че доказателствата срещу Десислава Иванчева, са неоспорими". Това заяви Александър Ваклин в предаването "Събуди се" по Nova.

Той е убеден, че кметът на "Младост" е крайният получател на парите.

"Трябва да върнем респекта към държавата и хората да започнат да уважават институциите и законите", коментира Ваклин.

Той е бизнесменът, който твърди, че е изнудван от кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. Става дума за крупната сума от половин милион лева.

"Трябва да се прекрати една порочна практика. За мое съжаление и за съжаление на всички хора, Десислава Иванчева наистина си поиска парите и сама определи времето и мястото, където да ѝ бъдат дадени. Няма заговор срещу нея", категоричен е бизнесменът.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ИВАНЧЕВА В СЪДА 

При арестта кметът на "Младост" заяви, че това е инсценировка и заговор срещу нея и тя не е взимала никакви пари.

Иванчева в съда: Има заговор срещу мен

Иванчева: Не съм взимала пари

Александър Ваклин
Александър Ваклин

Историята на Ваклин започва оттам, че той иска да построи обект в район "Младост". Почти една година (от юни 2017 г.) бизнесменът чака съобщение от главния архитект на София, което общината трябва да му предаде, за да започне реализация на проекта си.

След като това не се случва в продължение на месеци, Ваклин подава жалба към главния архитект на София, а оттам препращат жалбата до Общински съвет, откъдето са повикали Иванчева за изслушване. Преписката обаче продължава да се бави и бизнесменът пуска още една жалба - този път до Административен съд.

Ваклин разбира, че проблемът е личен и осъществява контакт с Иванчева.

Тогава за първи път става дума за пари. 

"Прокуратурата много добре обясни какво се е случило, не искам да давам повод за спекулации", заяви инвеститорът и припомни, че случаят продължава да се разследва.

Доказателствата за Иванчева - "всичко, за което един прокурор може да мечтае"

Ето как Цацаров отговори на критиките за ареста на Иванчева

Относно това каква е била ролята на Петко Дюлгеров, Александър Ваклин коментира, че той е бил просто посредник - човекът, чрез когото той се опитал да стигне до кмета на района.

"Той осъществи контакта с Иванчева, след като аз направих четири неуспешни опита да насроча среща с нея", заяви Ваклин и отрече да е познавал Дюлгеров преди това.

На въпроса има ли достатъчни доказателства срещу Иванчева, бизнесменът отговори - "Да, уверявам ви".

Десислава Иванчева и зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова
Десислава Иванчева и зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова Източник: БГНЕС

"Стори ми се отвратително, че районен кмет иска сума от половин милион лева.

Затова се обърнах към службите. След като ми бяха поискани парите, имах два варианта - да си тръгна или да се обърна към Комисията за борба с корупцията", разказа Ваклин.

"Вярвам, че органите си вършат работата, видях как работят. Те са изключителни професионалисти. Не виждам проблем всеки един гражданин да се обръща към органите, когато види нередност", смята бизнесменът.

Все още той не е получил парите си, с които беше хваната Иванчева.

Към този момент Десислава Иванчева остава в ареста за постоянно след решение на Специализирания наказателен съд. Същата мярка за неотклонение е наложена и на нейния заместник Биляна Петрова, както и на бившия кмет Петко Дюлгеров, сочен за посредник при предаването на подкупа.

Кметицата беше арестувана във вторник с 56 хил. евро подкуп в колата ѝ. Банкнотите за подкпупа - 70 хил. евро, 14 хил. от които взима посредникът, са били маркирани, а по ръцете на Иванчева са били открити следи от веществото, което показва, че тя е пипала парите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.