Още по темата

Иван Димов и Николета Габровска са от "Сингъл Степ” - организация, която подкрепя младежи от ЛГБТИ („лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс“) общността, техните родители и приятели в процеса на самоосъзнаване, разкриване и утвърждаване на сексуалната им ориентация и полова идентичност.

Иван и Николета са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

Хората в България все повече разбират какво е ПРОМЯНАТА

Преди да стане изпълнителен директор на "Сингъл Степ", Николета работи в неправителствения и културния сектор, занимава се с журналистика и реклама.

Преди да основе “Сингъл Степ”, Иван е инвестиционен банкер в САЩ, Австралия и Аржентина. Определя себе си още като пътешественик и социален авантюрист.

Въпреки, че дълги години живее далеч от България, Иван продължава да се вълнува от случващото се тук. Сблъсква се с личните истории на младежи с различна сексуална ориентация или полова идентичност, които лесно се оказват на улицата, не получават никаква подкрепа вкъщи, стигат до пълно отчаяние и в крайна сметка - до самонараняване и дори самоубийствени нагласи.

Разбирайки, че в България все още няма услуги, достъпни от цялата страна, които да им дадат възможност да говорят с някого и да получат подкрепа, Иван решава да направи нещо по въпроса. Споделя своята идея да се върне в България и да създаде "Сингъл Степ" със свои приятели и получава тяхната подкрепа.

Иван се среща с Николета в България и й разказва за своя план как да събере средства, за да основе организацията и да популяризира каузата.

Комбинирайки страстта си към CrossFit и тичането на маратони, Иван решава да изтича 12-те маратона в рамките на 12 седмици. Чувайки за тази идея, Николета осъзнава, че никога не е виждала някой да работи с такава целеустременост и отдаденост за своята кауза в България. Впечатлена от това, приема да работят заедно и двамата бързо разбират, че са много добър екип.

Иван изтичва планираните 12 маратона, започвайки на 13 август 2016 от Хелзинки, Финландия и продължавайки с маратон всяка седмица в: Рейкявик, Дингъл, Талин, Осло, Берлин, Лисабон, София, Амстердам, Венеция, Дъблин и Атина.

Със събраните средства основават "Сингъл Степ" в края на 2016 г. и от тогава активно работят, за да привлекат бизнеса, големи корпорации и други партньори и по този начин да отворят темата и към хора, които не са част от ЛГБТИ общността. Работят с различни групи - учители, психолози, социални работници. Смятат, че директната и съвместна работа с хората, отворени за темата, е много по-ефективна, отколкото еднократни кампании.

Благодарение на бизнес опита на Иван, избират подхода на социалното предприемачество. Създават Single Step като типичен стартъп: първо идентифицират проблема (огромно търсене, минимално предлагане), намират правилните решения на проблема (гореща линия, център, разяснителни кампании) и осигуряват нужните ресурси (устойчиво финансиране, партньорства, съмишленици, комуникации). След което започват да работят усилено и фокусирано и да не се отказват, когато не виждат решението веднага. И двамата са наясно, че само това може да им осигури устойчивостта, която е толкова важна за каквато и да било социална промяна.

За да привлече допълнителна подкрепа, през септември тази година Иван приема ново предизвикателство: прави 10 000 повторения на CrossFit комплекса Cindy (5 набирания, 10 лицеви опори, 15 клека).

Това, което Иван и Николета искат да постигнат с работата си, е да предложат истинска промяна за ЛГБТИ младежите – те, семействата им и всеки, който има нужда, да може да поговори с някого, да получи информация и подкрепа по много лесен начин, достъпен от цялата държава.

На 23 октомври “Сингъл Степ” ще стартират първата си услуга: онлайн чат на техния сайт, на който младежите от общност да могат да получат подкрепа, информация и пренасочване към конкретни консултации на място.

Чатът ще бъде "обслужван" от доброволци професионалисти - част от тях практикуващи психолози, част от тях студенти от съответните специалности в по-горен курс, част от тях хора от ЛГБТИ общността със свой собствен опит и натрупани покрай него познания. Избират този подход, защото знаят, че младите хора предпочитат да чатят - това им дава анонимност и конфиденциалност, а чат връзката ти дава комуникация с жив човек в реално време, което е много важно за този тип подкрепа.

Впоследствие ще предоставят тази услуга под формата на безплатна телефонна линия, защото пък родителите предпочитат този тип контакт. И разбира се, искат да основат физическо пространство, в което да се провеждат индивидуални и фамилни консултации, групи за взаимопомощ, събития – един истински общностен център, в който ЛГБТИ хората да се чувстват комфортно.

Най-трудното, с което се сблъскват в работата си, са готовите представи и етикети, какво представлява всъщност “традиционното”.

Иван разказва: “Когато започнеш да говориш с хора, които първоначално са хомофобски настроени, те имат вече изградена представа какво е един човек да е гей, например. Но когато им кажеш “добре, аз съм същия човек, който ти познаваш, нищо не се е променило”, когато промениш тона на разговора и е по-личен, с твоята история, виждаш лека промяна в излъчването на другия човек.”

Иван и Николета изпитват болка и яд от това как е възможно през 2016 г. в България все още да има родители, които са готови да изхвърлят детето си на улицата, да го пребиват от бой и да го потискат, защото е с различна сексуална ориентация или полова идентичност.

Двамата се питат кое може да е по-силно от любовта към детето ти и как е възможно личната гордост или срам какво ще кажат другите да заслепяват родители и близки, така че да не виждат как подтикват своите ЛГБТИ деца към това да посегнат на собствения си живот? Много често родители изпращат децата си при психолози и психиатри, които все още "лекуват" младежите с различна сексуална ориентация и полова идентичност - прилагат медикаментозно лечение и вменяват вина у родителите и младежите.

Иван споделя: “Целта ни е самите ЛГБТИ младежи и всички около тях да си дават сметка, че това, че си гей, лесбийка, транс и т.н. е само една черта от твоята личност. Освен това ти си висок, носиш очила, обичаш ски, искаш да станеш графичен дизайнер и какво ли още не. Сексуалната ни ориентация и половата ни идентичност не са единственото, което ни определя като хора.“

Промяната за тях се изразява в нещо просто: всички две човешки същества, които се обичат, имат правото да го формализират. Надяват се някой ден хората да спрат да казват “Аз не съм хомофоб, но да не са ми пред очите”, и да бъде възможно две момчета да могат да вървят ръка в ръка по улицата, без да предизвикват изблици на паническа истерия у минувачите.

Смятат, че тази Промяна може да се постигне с конкретен план, позитивно отношение, екип от съмишленици и партньори и с много инат. Знаят, че няма да е лесно, но също така и че, Промяна не се постига бързо и еднократно.

През юни тази година, търсейки нови партньори и подкрепа, решават да кандидатстват в ПРОМЯНАТА. Познават и други социални предприемачи, участвали в инициативата и какви резултати са постигнали те. “Сингъл Степ” успешно преминава през първите четири етапа на селекция в конкурса и става един от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Споделят, че в Акселератора получават основно две ценни неща: инструменти, които да им помогнат да се структурират работата и възможност да стана част от група хора, които дишат и живеят с невероятните си каузи. Иван и Николета са особено благодарни за възможността чрез инициативата в българското публично пространство да се говори за ЛГБТИ тийнейджъри. Споделят, че ПРОМЯНАТА за тях е доказателство, че има смели платформи, за които темата ЛГБТИ не е страшна и които разбират, че това е реален проблем, върху който трябва да се работи.

В Акселератора Иван и Николета ще преминат през общо 8 обучения до средата на ноември. Обученията ще ги подготвят да се явят на интервю с експерти от България и Швеция, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.