Още по темата

БАН ще спусне черни знамена от всичките си сгради в знак на протест срещу „ликвидационното” финансиране за академията в следващия държавен бюджет.

Учените обявиха протеста си след проведено Общо събрание на институцията. Тази седмица депутатите от Народното събрание трябва да гласуват на второ четене Закона за държавния бюджет през 2018, с което окончателно да го приемат.

БУДИТЕЛИТЕ НА БУНТ - ВИЖТЕ ПРОТЕСТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В БАН И СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

От държавната научна академия излязоха на протест по улиците  на София още след обявяването на финансирането им за следващата година. Учените настояват за повишаване на възнагражденията им. Базовата заплата на 30% от тях е минималната за страната - към този момент 450 лева. 

Наред с това държавата не изпълнява поетия ангажимент да инвестира 1% от брутния вътрешен продукт на страната в наука. Според сметките на БАН в момента този дял е 0,18%.

На последното общо събрание в академията предвидената държавна субсидия е наречена „ликвидационна”.

Горанов: Има повече за наука, но не е решено, при кого ще идат

"Будителите" протестират, депутатите с добри намерения

„Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни”, гласи становището на БАН. В него се обявяват протестни действия, които ще започнат с черните знамена.

„Настояваме за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката”, казват още учените, които призовават българската и европейска общественост за подкрепа.

Протестите на БАН при приемането на всеки следващ бюджет стават традиционни, въпреки ангажимента на държавата да инвестира в научните си институти.