Още по темата

Той е сред великите писатели на България и безспорно един от патриарсите ѝ. Рядко говори, но думите му звучат пророчески, особено на фона действителността не само в България.

Една от водещите на предаването „Комбина” по Нова ТВ Лора Крумова се срещна с автора на „Време разделно” Антон Дончев. В изключитело откровеното си интервю той разкрива, че баща му е първият човек, който е чел ръкописите му.

„Романът „Време разделно” е изпят за 41 дни. Не съм правил поправки, една дума не е пипната. Думата си е дума”,

разказва Дончев за най-популярната си творба.

„Тяло и душа има не само отделната личност, тяло и душа имат и народите. Тялото на народа е неговата държава, обаче негият дух е над тялото му. 500 години България няма тяло, но има душа. 500 годни няма българска държава, как живее тая държава? Живее България, живее в българите”, смята писателят.

„Моята баба е родена през турското робство, но тя знаеше 3000 песни според нейните думи, а според мен си знаеше 1000 песни със сигурност. Е, това какво е? Българка, естествено, че е българка. Тя, жената е запазила България. Запазила я е в пазвата си. Това е истината. Това е нашият народ. Това е душата на народа”, разказва Дончев.

Сега Антон Дончев се интересува от бежанската вълна, която не спира да залива Стария континент.

„В момента ужасът, който става, новият Армагедон, той настъпва в момента, ние с вас участваме в битката. Всички си представят Армагедона, последната битка между силите на доброто и силите на злото, ще участват всички царе на земята, така е писано в Апокалипсиса.

Армагедонът е битка, която ще трае може би векове. Но тя започна. Черно море е било едно сладководно езеро. В един момент изригва вулкан, вероятно остров Санторини, пробиват се Дарданелите и солената вода на Средиземно море нахлува в сладководното езеро. И ние имаме нашето Черно море в момента.

Представете си Европа като едно такова сладководно езеро. Сега изригва вулкана, изригва Близкия изток и се издънва Европа.

В момента от юг в Европа влиза друга вода.

Проблемът на исляма е, че той трябва да се оправи сам себе си. Хората, които изповядват исляма трябва да се разберат какво е безспорно, какво е спорно и какво е свято, какво не е свято. А голямата трагедия – ние в момента не разговаряме с Ислямска държава, не разговаряме с исляма”, коментира писателят.

За детството му, за писането, за „Време разделно” и филмирането му, както и за младото поколение - вижте цялото интервю с Антон Дончев във видеото.