Още по темата

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация Амнести интернешънъл в годишния си доклад, публикуван днес, съобщиха световните агенции.

В частта за България се казва, че според много съобщения граничната полиция е прибягвала към прекомерно използване на сила и насилствено връщане на бежанци и мигранти, включително непридружени деца.

Роми срещу багери: Дали им апартамент, те го продали

АФП: Ромите в Бългрия на училище – Херкулесова задача

Германски кмет предпочита сирийци пред български роми

Атмосферата на ксенофобия и нетърпимост рязко се е засилила,

продължава „маргинализацията и дискриминацията срещу ромите“,

а срещу „малцинствени групи, включително турци и роми, продължава да се използва речта на омразата и да се извършват престъпления от омраза“, се казва в доклада.

Дискриминационни и ксенофобски изявления имало и по време на кампанията за парламентарните избори в страната,  като организацията отбелязва и влизането на „крайно десните“ Обединени патриоти в управляващата коалиция.

„Ромите са изправени пред системни пречки във всички аспекти на живота,

включително образование, здравеопазване, жилища и заетост. Ромските деца са записани в специални училища и им е отказан достъп до основното образование. Огромен брой роми нямат здравно осигуряване и са изправени пред постоянни бариери пред адекватно здравеопазване и услуги.

Властите продължи практиката на принудително изселване, без да се предоставя подходящо алтернативно жилище, оставяйки много семейства без дом. Организациите за правата на човека са документирани множество случаи, включващи малтретиране и физическо насилие на роми от полицията“, твърди Амнести интернешънъл.

Хората с увреждания, особено децата, продължават да се сблъскват с дискриминация и системно социално изключване, включително ограничен достъп до образование, здравни услуги и заетост.

Въпреки многото заплахи и проведени по същото време контра-демонстрации, организирани от крайно десните, през юни се проведе София Gay Pride
под тежко полицейско присъствие.

„Фрийдъм хаус”: България е свободна страна, но медиите - не съвсем

Франс прес: България най-тежко нарушава свободата на словото в ЕС

„Заплахите, политическият натиск и нападенията срещу журналисти продължават,

като значителна част от медиите остават под строгия контрол на политически партии и местни олигарси“, отбелязва Амнести интернешънъл.

Докладът, който беше представен за първи път във Вашингтон посочва: „През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с омраза политики“.

Амнести упреква „лидерите на най-богатите страни“ за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят „истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права“.

„Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която провежданата от (световните) лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици“, заяви генералният секретар на Амнести интернешънъл, Салил Шети.

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, Амнести посочва президентите на САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

„Навлизаме в 2018 г., годината в която Общата декларация за правата на човека става на 70 години, бидейки пределно наясно, че не можем да приемем нито едно от нашите човешки права за даденост“, пише Амнести интернешънъл.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.