Още по темата

Заради съмнение за злоупотреби педагозите от столичното СУ „Емилиян Станев” влязоха в ролята на детективи и тръгнаха на обиколка в района, за да проверят дали посочените от родителите адреси не са фиктивни. 

Отивали на място, ролята на следователи не им харесала, но пък се натъкнали на редица нарушения.  

Приемът на първокласници приличал на избори не само заради фалшивите адреси. Имало и рушвети, както и агресивно поведение на родителите. 

„Не ни беше приятно, но искахме да бъдем честни. Манипулациите, които забелязахме са по отношение на смяна на адреса и на некоректно издадени бележки от фирми на територията на района, че родителите работят в тях”, посочва пред NOVA Елеонора Лилова, директор на СУ „Емилиян Станев”.

„Някои от родителите казваха, че ще подпалят училището, други ни заплашваха с бой”, допълва Лилова.

Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София, признава, че има постъпили сигнали от директори, за това, че родители са им предлагали подкупи да приемат децата им.

„Места в София за всички първокласници има, но няма възможност в най-желаните от родителите училища да бъдат прието всички деца”, коментира на този фон Мария Минчева, която ръководи дирекция „Образование” в Столична община.