Още по темата

Тази година 27 декември е неприсъствен ден и работата на него по закон трябва да се заплаща като за почивен. 

Такова уточнение разпространиха от Главната инспекция по труда.

Работодатели издевателстват над работниците у нас

Бизнес и синдикати пак се скараха за клас "прослужено време"

Оттам цитират Кодекса на труда, в който е уточнено, че „когато официалните празници по ал. 1, с изключение на великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени”.

Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември. Първият от тях се пада в неделя, което прави 27 декември неприсъствен.  

При работа той се заплаща като почивен. Увеличението на възнаграждението зависи от начина на отчитане на работното време в трудовия договор. Минималната добавка за официален празник е 100% от стандартното възнаграждение, т.е. получаване на две надници.

За работещите ненормиран работен ден или тези, чието работно време се отчита подневно, получават и още една 100% надбавка за извънреден труд. При работа на официален празник те трябва да получават 4 пъти нормалното си възнаграждание.

Идва ли краят на „модерното робство” в България

Големият проблем с ниските доходи в България

При почивен (или неприсъствен) ден обаче надницата се увеличава само за извънредния труд със 75%.

На официален празник служителите, чието работно време се изчислява сумирано, трябва да получат поне две надници.

При полагане на труд по график при въведено сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември, законът обаче не предвижда увеличение на възнаграждението, уточняват от главната инспекция.