Още по темата

Мъж бе блъснат от автомобил на кръстовището на метри от „Пирогов”. Опитите да се извикат лекари от здравното заведение обаче удрят на камък, съобщава NOVA.

Очевидци разказват, че възрастният мъж лежал на земята, целият облян в кръв. Две жени се притичват на помощ, но се сблъскват с целия абсурд и бездушие на българската здравна система.

Защо можете да умрете, докато чакате Спешна помощ

Абсурди за много пари в „Бърза помощ”

Въпреки че инцидентът става само на метри от тях, лекарите от болницата за спешна медицина „Пирогов” не могат да се притекат на помощ. Те са дежурни и няма как да изоставят работните си места и другите пациенти, защото носят административна и съдебна отговорност.

„Бях втрещена от чутото. Не бях първата, която бе потърсила помощ. Друга жена вече звънеше на 112 и викаше линейка, която по-късно дойде”, разказва Галя Славова, която слязла от автомобила си и отишла да извика лекар за ранения мъж от близката болница, но била посъветвана да се обади на телефона за спешна помощ.

В крайна сметка линейка откарала мъжа до намиращия се на метри от него „Пирогов”.

В района има още няколко големи лечебни заведения, като Военномедицинска академия и Александровска болница. Единственият начин да се помогне на ранения оказва се обаче, е да се извика линейка от Центъра за спешна медицинска помощ до Сточна гара.

„В случая хората наистина е трябвало да се обадят на спешния телефон и да изчакат линейката. Имаме отменен стандарт по спешна медицина в частта болнична помощ и шест месеца ние нямаме стандарт. Правила за спешните отделения в България няма”, обясни д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

„По закона за здравето всяко лечебно заведение, независимо дали е кабинет на общопрактикуващ лекар, дали е на специалист от доболничната помощ, трябва да се окаже спешна помощ. Но може да се окаже единствено на територията на лечебното заведение, защото ако тръгнем по улиците да помагаме на пациенти, застрашаваме тези, които са дошли в болницата”, поясни тя.

От чисто медицинска гледна точка всеки опит да се помогне на ранения от хора без медицинска подготовка или дори от лекари без необходимата апаратура може да доведе до допълнителни усложнения за пострадалия или дори смърт. В същото време всички линейки в София тръгват от едно място.

„Случаят е показателен за тежкото състояние на системата. Трябва задължително да се приемат правила, по които да се работи”, коментира от своя страна д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

От Министерството на здравеопазването вече са започнали проверка по случая.