798

П осещението на руския патриарх Кирил у нас за Националния празник, след което владиката посочи, че е огорчен, получи отзвук и в Русия.

В Москва едно от най-популярните политически предавания – „Вечер”, беше посветено на темата „Защо България забрави „руската кръв”. То е излъчено на 6 март.

В ефира на телевизия „Россия 1” журналистът Владимир Соловьов и гостите му отправят обидни квалификации към наши политици и към президента на България, предаде NOVA. Квалификациите са неблагодарни българи, дегенерати. 

Руски съветник: България ни предаде два пъти 

МВР пази патриарх Кирил от социалните мрежи

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

В предаването участват Семьон Багдасаров, директор на Центъра за проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия, Николай Рибаков, зам.-председател на партия "Яблоко", Михаил Велер, писател философ, проф. Виталий Третяков, професор, декан на Висшето телевизионно училище към МГУ, Владимир Сергиенко, председател на Германския съюз на писателите за междунационално съгласие, Сергей Михеев, политолог. 

"Господин президентът (Радев), който, когато бе избран, у нас мнозина... (имитира ръкопляскане). Проруски президент дойде. Защо? Защото е военен. Само че той е генерал от българските ВВС, завършил академия на ВВС в САЩ. И каза: "Защо решихте, че съм проруски? Аз съм проамерикански, пронатовски, аз съм единственият български летец, учил в САЩ." Какво искате? Този човек, ако можем да го сложим в кавички, който продаде своята вяра, своя народ, да си спомни за тези, които наистина са загивали за неговия народ? Та за него сега има друго божество - това са САЩ като страна на содомитите, на които той се моли. Другата страна е Турция, с която самите те... Приятелите им вече са други. Тодор Живков, който между впрочем беше комунист, но български патриот, имаше двама приятели - СССР или голяма Русия и руския народ и Гърция. И сега имат двама - содомитите американци и турците, които са ги клали. Какво искате от тези дегенерати, управници на България? ", казва Багдасаров.

Той е най-шумен и яростен от всички. Той заявява по време на предаването, че е време българските управници да бъдат сменени.

От българското външно министерство заявиха, че ведомството "няма да пада на нивото на тези абсурдни и провокативни изказвания в шоупрограми, чиято цел очевидно е да предизвикат институционална реакция".

След честванията на 3-ти март на Шипка руският патриарх Кирил имаше срещи с двамата ни държавни мъже. В края на визитата си заяви, че си тръгва огорчен от България заради нееднозначните позиции, които е получил за ролята на Русия в Освобождението на България. Бойко Борисов благодари на редица страни за участието на техни воини в освобождението ни, както и Румен Радев, който на тържествената заря проверка изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и много други, положили кости по бранните полета на Руско-турската освободителна война за Освобождението на България. „За всички тях България е последен дом, тях почитаме като свои герои“, каза държавният глава.

На официалния сайт на руската православна църква се появи видеозапис на обръщението на руския патриарх Кирил към българския президент Румен Радев при тяхната среща на 4 март в президентството. Първо той обяснява, че въпреки нежеланието на Европа, Русия решава да освободи България. След като е загубила Кримската война, която цяла Европа водила срещу Русия.

„Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България”, казва Кирил. 

На сайта на руската патриаршия е пуснато видео само на думите на руския патриарх. Каква е била реакцията на българския президент, не се разбира.

Точно заради това от ГЕРБ поискаха да се разсекрети стенограмата от срещата, а от президентството обясниха, че няма стенограма.

В отговор каченото на сайта на руската църква от президентството изпратиха позицията си относно срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил.

„Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, но тяхната камера се оттегли преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо заяви, че „така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна на Русия. 

Стигна се до скандал в Патриотите заради изказване на Валери Симеонов, че владиката е второразрядно съветско ченге. Волен Сидеров поиска той да се извини, но днес Симеонов бе категоричен, че няма да го направи

Скандал между патриотите - Сидеров иска Симеонов да се извини

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 798
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

798 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 10 минути

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 1 час

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 3 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 3 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 3 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 3 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес