Още по темата

Новите 22 членове на Висшия съдебен съвет положиха клетва и официално встъпиха в длъжност. Това се случи на тържествена церемония в Съдебната палата, на която много от поканените висши държавници не присъстваха. На събитието не дойдоха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят е във Варна, където се проведе съвместното заседание на кабинетите на България и Румъния.

В резиденция "Евксиноград" ще е и четиристранната среща със Сърбия, Гърция и Румъния. Очаква се да се обсъдят редица теми, сред които общите инфраструктурни проекти, сигурността в Европа, както и предстоящото българско председателство на ЕС. 

Отсъствието на президента обаче може да се тълкува като знак, че той няма да подпише указа за назначаването на Георги Чолаков, който бе избран за ръководител на Върховния административен съд. Магистратът бе избран от стария ВСС. 

Още вчера след речта си за откриването на новата учебна година в Софийския университет Радев заяви

"Вече обявих, че очаквам новия състав на ВСС да потвърди кандидатурата на председател на ВАС. Това е основателно. Ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система". 

На церемонията присъстваха правосъдният министър Цецка Цачева, 

главният прокурор Сотир Цацаров, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев.

Цачева обясни на новите членове на ВСС, че най-важната им задача е да върнат доверието на българските граждани в правораздаването. "Това противопоставяне, което наблюдавахме в последно време, не работи в интерес на съдебната власт и на държавността, а засилва недоверието на гражданите", заяви министърът на правосъдието. 

"Споровете, често с елемент на лични нападки, са неразбираеми за голяма част от обществото. Остава горчив привкус на нещо незряло. Нека днес си пожелаем това да остане зад гърба ни", каза още тя. 

В приветствието си Явор Нотев призова магистратите да не се подават на икономическо и политическо влияние. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК