Още по темата

НАТО разположи нова мултинационална сила в Румъния в понеделник, за да се противопостави на Русия по източния си фланг и да възпре нарастващото руско присъствие в Черно море след завземането на Крим, съобщава „Ройтерс” (Reuters).

Първоначално тя ще бъде изградена около румънска бригада от 4000 войници, подкрепена от военнослужещи от девет други държави-членки на НАТО и отделно от вече разположени на място американски части  със състав от 900 души.

Анализ: България може да е "троянски кон" на Русия в ЕС и НАТО

Вече официално Русия е враг номер едно на САЩ

Захариева: Нямам против да има база на НАТО у нас

Планира се новата военна сила да бъде подкрепена с флот и авиация, за да има по-големи възможности за реакция.

„Нашата цел е мир, а не война”, каза румънският президент Клаус Йоханис пред Парламентарната асамблея на НАТО, която се среща тази година в Букурещ.

„Ние не сме заплаха за Русия. Но имаме нужда от диалог от силна позиция на отбрана и обезкуражаване”, добави той, преди да отплава за военната база в Крайова в югоизточна Румъния.

„Изпращаме много ясно послание: НАТО е тук, НАТО е силен и НАТО е обединен”, заяви от своя страна генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Силите на НАТО се стремят да увеличат своето присъствие в района на Черно море, богат на нефт и газ, без да ескалират напрежението, докато в същото време Русия развива собствени планове да създаде нещо като „буферна зона”, коментират пред „Ройтерс” военни анализатори.

За армиите на България, Италия и Португалия се предвижда да участват редовно в учения с частите от Крайова.

Увеличеното присъствие на НАТО в Румъния бележи дипломатически успех за страната, която убедително се стреми да постигне целта да изразходва 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.

Букурещ настоява за по-голямо военно присъствие на алианса в Черно море повече от година, но установи, че съседната България е предпазлива към провокирането на Русия.

Другият голям играч в региона – Турция, пък подкрепя само ограничени усилия на НАТО, защото е загрижена за евентуално нарушаване на международните правила, ограничаващи мащаба на патрулите в Черно море.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК