Още по темата

Българи бяха измамени с обява за работа в зад граница, но останаха без пари на улицата.

Според оферта за работа в завод за производство на автомобили в Прага се търсят складови и строителни работници със заплата от около 1300 евро и трудов договор. Работодателите искат по 125 лева за път и 150 евро за документи, съобщава NOVA.

Робите във ферма на Острова разказват как са третирани 

Робски труд и жестока финансова схема за българи в Германия

Български работници - роби в Мюнхен

Български роби за евтино месо в Германия

Обявата е публикувана в десетки сайтове в интернет. Николай и Борислав от София решават да кандидатстват за работа за електрокаристи.

Жената, представяща се за координатор в завода - Зорница Стоянова, организира пътуването им. Плащат по 125 лева и заминават.

На автогарата в Прага ги посреща българин, за да ги закара до общежитието, в което координаторката е обещала да живеят.

„Натоварихме куфарите и тръгнахме. Когато стигнахме, той извади някакви листове, на които пишеше за настаняването, на български, без печат, без нищо. Каза да си напишем трите имена и да се разпишем. След това ни поиска по 150 евро. Каза да изчакаме няколко часа, докато дойде домакинката да ни настани”, разказват потърпевшите.

Докато чакат въпросната жена, българите разбират, че са станали жертва на измама. И че не им е осигурена работа. Казва им го наш сънародник, координатор на друга бригада. Седмица по-рано Зорница Стоянова излъгала други 10-има души.

Тя спира да вдига телефона си. Мъжът, който ги закарал до общежитието в Прага - също. А освен без работа, мъжете останали и без подслон. Единият нямал пари дори за обратен билет до България.

На следващия ден близките на Николай му купили билет и така мъжът успява да се прибере. Измамените като него и приятелят му се оказват десетки.

От Агенцията по заетостта напомнят, че работа в чужбина се търси само през лицензирани фирми.

Ако българин остане на улицата заради фалшива обява за работа в чужбина, може да се обърне за помощ към посолството ни в съответната страна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.