Още по темата

Нов пожар се е разгорял днес следобед до харманлийското село Остър камък, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. В момента пътят Харманли-Маджарово е затворен.

Кметът на община Харманли Мария Киркова е на мястото на пожара. Огънят е прехвърлил пътя при Остър камък и се е насочил към землището на селата Иваново и Надежден.

Към мястото са насочени 8 противопожарни автомобила. 

Това стана малко, след като бе овладян големият пожар в Сакар планина,

а бедственото положение в община Харманли бе отменено. На място продължават да дежурят екипи от пожарникари и горски служители. Предполага се, че огънят е тръгнал при почистване на ливади и е причинен от 27-годишен тракторист. Той е задържан за денонощие. Огънят унищожи 50 хиляди декара гори, пасища и ниви със слънчоглед.

Директорът на Хасковската противопожарна дирекция Николай Вълчев заяви пред "Хоризонт", че тази година няма данни за умишлено запалени пожари, но като проблем се очертава чистенето на пасища с цел получаване на европейски субсидии. В този район подобно чистене в периода от юли до октомври води до тежки проблеми.

Другият голям пожар, който се разпали вчера

следобед край свиленградското село Миладиново, унищожи 1000 декара, сред които и широколистна гора. Той вече е овладян.

В 6 области на страната за днес е обявен "червен" индекс за опасност от пожари: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали. При "червения" индекс са възможни бързоразпространяващи се много силни пожари, трудни за овладяване, уточняват от Националния институт по метеорология и хидрология. Възможни са пожари и в някои части на областите Смолян, Благоевград, Сливен и Стара Загора.