Още по темата

„Истинската същност на текстовете от Истанбулската конвенция си проличава не толкова в конвенцията, където е казано „социален пол”, а от обяснителния доклад на Съвета на Европа към нея.", това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред "Събуди се" по NOVA.

"В този доклад се обяснява всеки член от конвенцията и истината лъсва там. Може би неслучайно този доклад не придружаваше решението на Министерски съвет за одобрение на конвенцията”, заяви Корнелия Нинова. Тя смята, че този доклад е бил скрит, а "когато човек го прочете, разбира защо". 

 „В член 311 от доклада е записано, че страните по конвенцията трябва да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и до доведе до предоставяне на статут на бежанец”, обясни Нинова. 

Преди време от ВМРО обявиха, че така имигранти ще се правят на травестити, за да им дадем статут, защото в родината им са били подлагани на тормоз заради особености на пола. 

Какво мислят българите за „джендър“ и домашното насилие

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Призна ли правителството на Борисов третия пол

Нинова обясни защо

от левицата настояват за провеждане на референдум по темата. „В един референдум има информационна кампания, всеки от нас ще заяви позицията си, ще тръгнем из страната, ще обясняваме на хората и едната, и другата страна. Най-разумно е в това разделение, в което попаднахме, хората да се произнесат”, заяви Нинова. "Убедена съм, че хората трябва да се произнесат за ратификацията на Истабулската конвенция", подчерта тя. 

БСП с нов въпрос за референдума за Истанбулската конвенция, КС да каже

Междувременно, в центъра на София се проведе протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция. Протестиращите настояват страната ни да оттегли подписа си под документа. 

За разногласията между нея и лидера на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, Нинова е убедена, че европейските социалисти не могат да изключат левицата, защото е една от двете партии в лагера им, спечелили избори. 

„Не сме против да се изучава този период, но бихме искали да се изучава обективно”, заяви Корнелия Нинова по повод новите промени в учебниците за 10 клас, в които ще се изучават тоталитаризмът. 

„В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм – в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи”, коментира Корнелия Нинова.

„Според нас чрез миналото посягаме на бъдещето, защото това ще се учи от деца, които нямат спомени за тези периоди и ще го попият такова каквото им се представя в учебниците”, добави тя. 

Скандал избухна около новите учебни програми за 10-ти клас. От БСП поискаха в одобрения учебен план по история да отпаднат уроците за тоталитарния режим.

БСП против тоталитаризма в учебниците

В бъдещите учебници трябва да влязат понятия като репресивен апарат, трудововъзпитателни лагери и Народен съд. Според левицата в програмата липсва обективност и се акцентира на едни събития, а други - като например фашизмът - липсват.

От партията настояват да се създаде комисия от учени, които  безпристрастно да изготвят нов учебен план. Министърът на образованието Красимир Вълчев отказа.

В България действа закон, който обявява комунистическия режим за престъпен. 

За одита на кабинета, който левицата иска от Сметната палата, Нинова заяви:

"Миналата година правителството разпредели 1,5 милиарда лева извън бюджета, само от началото на тази година са разпределени извън бюджета може би 200 милиона лева. В тази правова и парламентарна държава има ред.

Законът за бюджета се приема единствено от парламента. Бойко Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република като след това разпределя средства извън Закона за бюдета. Нормално и редно е той да влезе в парламента и да каже, че иска актуализация на бюджета", коментира Корнелия Нинова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram