Още по темата

Народното събрание прие повторно Антикорупционния закон въпреки президентското вето.

При първото гласуване 222 народни представители дадоха своя глас, от тях 147 "за", против - 75, нямаше въздържали се.

След процедура по прегласуване, депутатите отново преодоляха ветото на Румен Радев със 146 гласа "за", 76 - против. Въздържали се отново нямаше.

Само преди два правната комсиия в парламента отхвърли ветото, а президентът коментира, че няма воля за борба с корупцията. 

В началото на годината Радев наложи вето на новоприетия антикорупционен закон. Според президента заложените в закона мерки не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията. А приетият закон дори ще затрудни борбата с корупцията.

В мотивите си президентът посочва, че не е редно зам.-председателят и членовете на комисията да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще е доминиран от мнозинството в парламента.

Освен това, законът не преграждал възможността от политическо влияние върху дейността на комисията.

"ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента 

не заради практиката, която се създаде, защото БСП и президента играете в един отбор, а ГЕРБ играе в отбора на гражданите на България", продължи Цветанов. Той се обърна към лидера на опозицията Корнелия Нинова с думите, че ще си остане в опозиция и ще трупа опит не като управляващ, а като опозиционер". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по президентското вето за Антикорупционния закон.

Цветанов изтъкна, че като се отхвърли ветото на президента, страната ни ще изпълни един ангажимент към ЕК.

Той се зачуди защо през последните няколко месеца БСП коренно е променила философията си и защитата за начина, по който трябва да изглежда Антикорупционния орган. Цветанов обясни, че си спомня дебатите в 43-ия парламент. „Тогава БСП бяха най-големите защитници, защото не можеха да си помислят, че президентската институция може да назначава този председател. След изборите през 2016 г. БСП рязко промени позицията си. Това не е системен подход“, уверен е председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Цветанов НС е най-големият гарант за назначаването на всеки един орган.

"Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП - нека не правим закон

за един мандат, защото корупцията е надпартиен въпрос". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по президентското вето за Антикорупционния закон.

„Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията. Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Един голям въпрос стои и той е с юридически аргументи. В Конституцията и правото има един железен принцип и се казва разделение на властите. Няма такова нещо в света, властта, която управлява, т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролират. Ето затова казваме, че няма да проработи“, коментира Нинова.

По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС коментира,

че последното финално публично обсъждане на законопроекта, е минало конструктивно. „На лице е воля и търсене за общо съгласие за борба с корупцията, защото този конструктивизъм продължи и в Правна комисия. Дали законът има кусури ще видим по време на неговото действие“, каза депутатът от ДПС.

Хамид посочи, че не приема констатацията от тази трибуна, че законът няма да проработи. „Не сме му дали шанс да работи и един ден и казваме, че няма да работи. Нека да дадем шанс на закона да проработи“, допълни Хамид Хамид.

Волен Сидеров, пък сподели,

че следобед има намерение да подари на Юнкер хубава българска ракия и запита дали това ще бъде корупция.

„Групата на ОП ще гласува против ветото на президента, не за друго, не защото не уважаваме президента Румен Радев, напротив –моето лично мнение, е че го уважавам. Той е много израснал като политик, но трябва още. Сигурно има недостатъци в този закон“, каза Сидеров.

В крайна сметка той призова да се приеме законът и да се върви напред.

„Мотивите във ветото са юридически, а не политически.

Правото е сложна система, съдържаща правила за поведение, които могат да работят“, заяви от своя страна Пенчо Милков от БСП.

„Българските граждани посочват корупцията като основно негативно явление, като причини за неуспехи на държавата и личните несгоди на всеки. Законът не урежда изчерпателно материята, която претендира да урежда, този закон създава обществени окачвания и същевременно с това нормативна разпокъсаност и неяснота“, каза още той.

Тодор Байчев от БСП коментира,

че има множество различия между целта и мотивите на законопроекта, както и нормите. Така предложените норми няма да отговорят на обществените очаквания за противодействие на корупцията“, убеден е Байчев. 

Според нея дебатът е бил изроден по следния начин – коя група иска да назначава органа – БСП и президента или управляващите и други опозиционни групи – не е този въпросът.

„Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес щяхме да ви подкрепим, защото утре можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни контролират и на нас ще ни е добре. Гледаме на корупцията като въпрос на държавността и на над партийна тема. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някои друг. Днес управлява ГЕРБ, утре ще управлява БСП. Ние, колеги, не правим закон за един мандат. Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа грешка“, смята Нинова.

Тя е убедена, че трябва да се прави трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт, чие е мнозинството в НС, кой е в президентската институция, да се гарантира така, че изпълнителна, законодателна и президентска власт взаимно да се контролират, за да има ефект от тази работа.

Уви, както виждам, ще пропуснете последния шанс да коригираме поведението си“, заяви още Корнелия Нинова. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК