Още по темата

Стихията, която доведе до смъртта на 22-ма души в Македония продължава да носи последствия, коментира в студиото на „Здравей България“ гл. комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”:

„Мащабите на бедствието в Македония са няколко пъти по-големи отколкото потопа във варненския квартал „Аспарухово”.

„Там повече от 30 литра на кв. м не са падали. А за около час и половина – два сега са паднали около 93 л/кв.м.“, поясни още той.

По думите му хората в Скопие не помнят подобно бедствие повече от 70 години. Над 5000 души са пострадалите, а правителството отпусна сума, равна на около 10 000 лева на семействата, в които има загинали.

В момента продължават да се разчистват разрушенията от бедствието. Шест души все още са в неизвестност.

Вчера властите в страната разкриха имената на загиналите. Най-малката жертва е двегодишно момченце на име Енес, който е загинал заедно с дядо си в опит да избягат от стихията.

Комисар Николов поясни още, че ако в столицата на България има подобна буря на тази в Скопие, пораженията няма да са толкова големи:

„Ако в София падне дъжд, подобен на този в Скопие, ще се наводнят няколко подлеза, тук-там някои сгради и нищо повече. При нас нещата стоят много по-добре”.