Още по темата

Състоянието на журналиста Димитър Цонев остава тежко, но добрата новина към момента е, че няма нови кръвоизливи, научи “24 часа”.

Той е във ВМА от неделя вечерта, когато бе приет с тежък мозъчен кръвоизлив вследствие на аневризми.

Интервенционалната терапия, която бе приложена за затваряне на мозъчните аневризми от екип начело с д-р Мирослав Лилов, е успешна, но засега не може да се каже, че той е стабилизиран, съобщиха запознати.

Основната причина е, че не е изтекъл критичният първоначален период

от появата на хеморагичния инсулт. В момента не може да се правят прогнози, прилагаме всичко необходимо като терапия, казаха от ВМА.

56-годишният телевизионен водещ е в реанимацията на болницата, след като се почувства много зле на път от Варна към София в неделя. Той се оплакал първо от силно главоболие.

Аневризмите са разширения на артериални кръвоносни съдове - най-често в мозъка и по аортата, които с времето се разслояват и при напрежение може да се пръснат. Следва животозастрашаващ кръвоизлив, чиито последици са много трудни за лечение. 

„Кръвоизливът е масиран, започва от мозъка отзад, но обхваща по-голяма част, засегнати са центровете на дишане“, казват лекуващите, цитирани от в. „Труд“.

„На този етап не може да се даде прогноза,

прави се всичко необходимо като диагностика и терапия“, заявиха медиците от ВМА. Няма промяна в състоянието на Цонев, като то остава тежко.

Целта на проведената ендоваскуларна процедура е да се затворят аневризмите, за да се овладее кръвоизливът. Това става чрез специални вътресъдови устройства, които се поставят в аневризмите под ангиографски контрол.

На Димитър Цонев му прилошало, когато със семейството му се прибирали от почивка в Евксиноград и по пътя спрели да хапнат. Той се оплакал от главоболие и легнал на задната седалка, а съпругата му шофирала.

След прибирането си у дома Цонев се почувствал още по-зле и веднага бил приет в реанимацията на Военна болница.