Още по темата

При ръст на брутния вътрешен продукт за последните три години от 18%, данъчните постъпления в България са нараснали с 33%, съобщи на пресконференция днес Галя Димитрова, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

От 2000 г. до 2017 г. са събрани около 200 млрд. лева за бюджета, посочи тя. През 2017 година НАП е събрала с около една трета повече пари, отколкото през 2014 година, добави тя (през 2014 г. беше регистриран спад с 3% на постъпленията за първи път от финансовата криза, както и рекорден дял на несъбраните вземания – бел. ред.)

Според Галя Димитрова отчетените от самата нея пред гражданското сдружение по Закона за достъп до обществена информация, 16 млрд. лв., не са несъбрани приходи от ДДС от 2000 до 2017 година, а сумата на всички разкрити злоупотреби с данък добавена стойност за периода.

Включително 5,8 млрд. лв. млрд. лева непогасени задължения, от които 5,4 млрд. лв. са несъбираеми или трудно събираеми, защото са дължими от лица, които не притежават никакво имущество.

Анализът на НАП по години показва, че през 2017 г. несъбраното ДДС е четири пъти по-малко от това през 2011 г. (през 2011 г. бяха променени сроковете за давност на публичните вземания - бел. ред.)

„Тези данни не са тайна, а се отчитат ежегодно. ДДС измамите не са български феномен, а общ проблем на ЕС. Само за година Европейският съюз губи 150 млрд. евро от несъбран ДДС. За 2015 година по този показател след България има седем държави от ЕС сред тях са Португалия, Румъния и Италия”, подчерта Димитрова.

„Ние въведохме специална система за превенция преди и след регистрация на закона по ДДС което спира регистрацията на измамници. Ежемесечно се наблюдават данните за подадените декларации и специален софтуер търси несъответствия”, добави директорът на НАП.

„Прилага се солидарната отговорност от собствените и управителите на фирмите и ревизии са установили 216 млн. лева от солидарни длъжници през последните две години. Голям резултат дава и сътрудничеството с ГДБОП, МВР, прокуратурата, където има командировани служители на НАП. Вече четвърта година има засилен фискален контрол, чрез който в реално време се наблюдава превоза на стоките”, подчерта Димитрова.

На последна съдебна инстанция НАП печели над 85% от делата за данъчно-ревизионни актове, отчетоха още от агенцията. (всяка година НАП подава стотици сигнали до прокуратурата, но заведените дела са в пъти по-малко. Според статистиката на НАП за 2015 г. са подадени 729 сигнала, след които прокуратурата е започнала 12 досъдебни производства – бел. ред.)

„Проверките на фирми от групата на „Инерком”, която купува „ЧЕЗ – България” досега не се открили нарушения”, каза още Галя Димитрова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.