Още по темата

„Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук съм в качеството си на пациент, както и на представител на пациентска организация „Една от осем” – фондацията, която създадох преди четири години за жени с рак на гърдата. Аз и моето семейство сме инвестирали стотици хиляди левове. Нека здравният министър да назове тези, зад които стоят корпоративни интереси. По скоро аз се питам кой се опитва да манипулира нас – пациентите?”, заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA Нана Гладуиш.

Нана - ще има ли геноцид над болните в България

Извънредна среща при Бойко Борисов, МВР удари мафията с лекарствата

Българките са принудени да плащат хиляди за раждане

Преди това неправителствени организации поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради напрежението около мораториума за нови лекарства. Според една от пациентските организации така се обричат хора на смърт. Мораториумът ще засегне пациенти с някои видове болести - левкемия, белодробна фиброза, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза и други. Самият Ананиев през почивните дни заподозря протестиращи, че изпълняват корпоративни интереси.

„Аз бих се присъединил към приказките, че има елемент на спекулация. И според мен се спекулира повече с това, че се подлага на риск животът на пациентите, отколкото с това, че се въвежда някаква мярка, която не е прецедент в Европа и е въведена в много страни. Убеден съм, че няма да останат пациенти без съвременно лечение”, коментира от своя страна проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

По думите му в България отношението на финансите, които се изразходват за лекарства, спрямо парите, които се изразходват за доболнична и болнична помощ, е много по-висок отколкото средните за Европа. В различните държави парите, които се отпускат за лекарства, варират между 13 и 17%, а у нас те са около 30 на сто.

„Едно ново лекарство за по-малко от 5 години няма как да докаже дали е ефективно”, добави проф. Генчо Начев.

„Аз работя на трудов договор на максимален осигурителен праг, както и на друг договор, където плащам осигуровки. Имам допълнително здравно осигуряване. Два пъти съм се лекувала, при това не в България. Два пъти съм била онкопациент и съм идвала тук за едни последващи терапии. Непрекъснато доплащам медикаменти”, възмути се Нана Гладуиш.

По първоначални намерения от 2018 г. Здравната каса е трябвало да започне да осигурява 10 различни препарата за пациенти с тежки заболявания. Тези първоначални намерения обаче засега няма да станат факт, защото в проектозакона за бюджета на фонда е записано, че няма да плаща за нови лекарствени продукти, няма да сключва договори и за нови клинични пътеки и процедури с болниците.

Проф. Начев призна, че в България пациентите доплащат най-много, спрямо останалите европейски държави, където делът на собствените разходи е около 15%, спрямо над 40% у нас. Според него обаче трябва да се протестира срещу липсата на ясна здравна стратегия, защото проблемът е комплексен и не засяга само онкоболните.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК