171

О т задържаните 10 души при специализирана акция в хотелите Маринела в София и Марица и Пловдив, които са собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев, са привлечени 6 лица под наказателна отговорност. Сред тях е синът на Арабаджиев Вълчо, който е с обвинение пране на пари.

Семейство Арабаджиеви, които са с Европейска заповед за арест, са с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления. За останалите четирима от задържаните не са събрани достатъчно доказателства за привличането им към наказателна отговорност и затова засега само са разпитани и освободени.

При претърсване на адреси, хотели и домове са намерени 10 милиона в брой, като по-голямата част от тях са в евро.

КАКВО НАМЕРИХА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ СНИМКИ

Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС. Парите изскачали отвсякъде. 

Гешев съобщи още, че Ветко Арабаджиев и Маринела Арабаджиева са обявени за общодържавно издирване. От началото на август тези две лица се намират във Франция. Издадена е европейска заповед за тяхното задържане.

Участници в организирана престъпна група са и две жени, които основно занимаващи се със счетоводство и организация на групата.

Източник: МВР

С думите, че такова нещо не помни в цялата си кариера и този удар ще остане в историята, зам.-главният прокурор коментира намерената колосална сума над 10 милиона.

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили от 12 часа през нощта в четвъртък срещу петък до 6 ч. тази сутрин. Наложи се през нощта спешно от БНБ за осигуряване на броячни машини, защото може би още щяха да броят. Според нас това не е и цялата налична сума. Парите са открити на различни места", коментира той и добави, че последното претърсване е приключило рано тази сутрин.

Зам.-главният прокурор добави, че са иззети 6 луксозни автомобили, сред които Ролс Ройс, Бентли и там разследването има за задача да разбере как са придобити тези коли. По изчисления на Гешев оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева.

Източник: МВР

Той каза, че когато купуваш самолети и коли трябва да си плащаш данъците и даде пример с една от разследваните фирми, които са имали офиси в двата хотела, която е извършила данъчно престъпление като е внесла за един месец 1000 лева данъци и е спестила 606 хил. лева. Зам.-главният прокурор разкри, че разследваните фирми са десетки. Гешев добави, че специализираната прокуратура има данни, че те са укривали данъци от февруари тази година и най-вероятно периметърът на разследването ще обхване и минали периоди.

„Сега се занимаваме с този случай, защото сме събрали информация и специализираната прокуратура работи. Имаме оперативна информация, която е постъпила. Отработена е по определените канали. Обработили сме информацията така, че да се запази максимална секретност, защото хората, които разполагат с такъв финансов ресурс разполагат и с човешки ресурс в различни държавни служби, разполагат с контакти и те ще предприемат мерки да си ги запазят“, заяви Гешев.

Той каза, че очаква да се пречи на досъдебното производство и опроверга разпространяваната информация, че служителите на хотелите и фирмите са оказвали съдействие на разследващите.

Зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов разкри по каква схема е действала организираната престъпна група.

„Търговски дружества, които реално работят генерират ДДС за внасяне към бюджета. За да не го внасят започват да декларират в счетоводните си регистри търговски сделки от фирми от типа „липсващ търговец“ . По този начин се формира данъчен кредит. Той е наследяващ се, тъй като няма реални доставки по тези сделки. По този начин се избягва установяването на данъчни задължения в особено големи размери“, разясни прокурорът и добави, че направлението на измамата не е само едно.

„Отново реални търговски дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите участват в конкурси по обществени поръчки за саниране. Те печелят поръчките. Извършват услугата и отново генерират ДДС за внасяне към фиска. И аналогично отново се появява т.нар. „липсващи търговци“, обясни Пейчинов.

Той каза, че се проверяват няколко данъчни вериги като сред тях е „Виктория груп“ като на този етап се работят по четири направления. Те обясниха само две от тях, другите не пожелаха да коментират.

Пейчинов каза още, че на този етап не са претърсвани обекти по Слънчев бряг.

От Прокуратурата отказаха да коментират дали са осъществили контакт с френските власти заради издирваните две лица.

Преди ден разследващи влязоха в два от хотелите на фамилията. Арестуван беше и малкият син на Ветко Арабаджиев - Вълчо, както и други деветима души. Останалата част от семейство Арабаджиеви били в чужбина от месец, информираха от прокуратурата.

Според тях доказателствата сочат, че от около девет месеца действала организирана престъпна група, която се занимавала с укриване на доходи чрез подставени лица и липсващи фирми и така заобикаляли плащането на сериозни суми за данъци.

Според разследващите престъпната група действала по четири схеми, чрез които укривали доходи и не плащали ДДС в огромни размери. Засега обвиненията са за избягване на плащане на 600 000 лева, но сумата можело и да нарастне, обясни заместник-главният прокурор.

Вчера сутринта спецпрокуратурата влезе в офисите на хотел „Маринела” в София и в хотел „Марица” в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа "липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС.

Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление. Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура.

Именно столичният хотел „Маринела“ спечели обществена поръчка и в продължение на 6 месеца беше база на евродепутатите по времето на българското председателство. В Пловдив се забелязва раздвижване около замразен от десет години нов обект, построен точно до хотел „Марица“- нови два хотелски корпуса с казино. След като десет години строежът беше изоставен, в момента се маха оградата, измити бяха стъклата на характерната за фасадата пирамида. Само преди месец по време на буря част от оградата падна от вятъра и нарани дете.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 171
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

171 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 23 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 4 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 4 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя