Още по темата

България досега е похарчила 592 млн. евро (1,16 млрд. лв.) за изваждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от "Радиоактивни отпадъци".

Проектът за обезопасяването им започна през 2003 г. и трябва да приключи през 2030 г.

Ще обработват радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй" с плазмено горене

Няма нищо тревожно в АЕЦ "Козлодуй"

България спря първите четири блока преди изтичането на техния експлоатационен срок.

От сумата, похарчена до момента за изваждането на блоковете от експлоатация, 226 милиона евро са българско финансиране, останалите 336 милиона евро са европейско.

През 2018 г. българското финансиране ще намалее леко, но делът му ще се запази около 30%.

Общата сума за изваждане на 4-те блока от експлоатация още не е ясна. Първоначалната оценка бе 1,106 млрд. евро до 2030 г. Сега се предполага, че ще се необходими 90 милиона евро допълнително в периода след 2027 г.

До края на 2017 г. натрупаните средства във фонд "Извеждане от експлоатация" са 1,494 млрд лева, а във фонд "Радиоактивни отпадъци" отпадъци – 111 милиона лева.

Около 12 млн. лева са средствата, които са получени от продажбата на метали от оборудването на излезлите от експлоатация четири.

През 2017 г. в освободеното от регулиране оборудване (нерадиоактивни отпадъци) има 5300 тона метали. В момента това количество се извозва. Бетонните конструкции подлежат на рециклиране и повторно използване за изграждане на инфраструктура.

До 2019 г., когато трябва да бъде премахнато цялото оборудване от машинната зала за управление на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", ще се демонтират и освободят около 6000 тона материали, посочиха от държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.