Още по темата

Автомобилният състезател, който се вряза в публиката на рали, се оказа издирван от пет години. Николай Христов Георгиев, който с колата си по време на състезание в Шумен в неделя се отклони и се вряза в хората, е осъден за документна измама за 79 500 долара, срещу него са издавани две заповеди за издирване, познайник на полицията в Мадрид и Лондон.

Днес се е предал. 

В неделя пострадаха четирима души. Двама от тях със средни телесни повреди.  

Присъдата му е влязла в сила от 2013 година, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Георгиев е издирван от пет години, за да бъде изпълнена 3-годишната му ефективна присъда при общ режим.

Малко след катастрофата спортният директор на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ Васил Христов обяви, че автомобилът е бил изправен.

Кола се вряза в публиката на рали, има ранени

Видео от момента, в който автомобилът се врязва в публиката в Шумен

45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г.  чрез използване на неистински документи изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара, собственост на морско лице. Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър Петров, улеснил Георгиев в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е привлечен задочно към наказателна отговорност за извършено престъпление по член 212, ал. 5 от НК, уточняват от прокуратурата.

На 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и на международно издирване в страните – членки на ЕС. На 3 октомври 2008 г. Интерпол –Мадрид уведомява български съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия. 

Преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон, Кралство Великобритания, по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България, но без трудов договор банката наложила запор. 

Цацаров: 925 осъдени са на свобода

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г. 

Защо 1114 престъпници са на свобода

Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди дни след ралито. Двама от пострадалите са със средни телесни повреди. Така в Районната прокуратура в Шумен по инцидента е образувано досъдебно производство срещу Николай Георгиев за престъпление по член 134, ал. 3 от НК – за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram