Още по темата

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи за залавянето на две групи за разпространение на наркотици на територията на популярния ни черноморски курорт „Слънчев бряг“.

„Заловихме две групи за разпространение на наркотици на територията на "Слънчев бряг".

Едната беше ситуирана в Поморие, другата беше софийска наркогрупа, която живееше и осъществяваше престъпна дейност в „Слънчев бряг“,

заяви Костов.

„След 8 юни и стрелбата срещу Димитър Желязков, бяха повдигнати проблеми, свързани с криминогенната обстановка в „Слънчев бряг“. Приехме, че тези проблеми са факт и цялата държава прояви воля и желание към неутрализацията и извеждане на заплахите, породили тези проблеми, така че този курортен комплекс да бъде едно по-сигурно място за престой на туристите.

На 22 юли се проведе реализация по първата група

– на Любо Мазния от Поморие. По тази група в четвъртък вечер бе проведена втора реализация. Двама души бяха задържани в землището на село Каменар в модернизирана канабисова плантация в момент на добив“, обясни Костов.

По думите му единият от задържаните е знаково лице от контингента на Поморие – т. нар. Барбарон, което е и лицето привлечено за побой над журналист в Поморие.

За втората група, бе проведена реализация в петък,

като процесуално-следствените действия продължиха и в събота и неделя. Това е групата на Иван Слънцето. Задържани са 7 лица, иззети са и множество наркотични вещества. За тази група, можем да кажем, че приоритетно е осъществявала наркоразпространение на територията на „Какао бийч“, каза още Георги Костов.

„В пет от лицата са намерени наркотици от целия спектър – марихуана, амфетамини, кокаин, екстази, хероин. Зимата работят по курортите, лятото по морето. Тайни свидетели описаха ясно структурата на на групата, а член на групата потвърди показанията им“, разказва шефът на спецапелативната прокуратура Даниел Попова.

Междувременно стана ясно, че

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, все още не е разпитан за стрелбата срещу него

заради тежкото здравословно състояние, в което беше. „Когато съберем доказателства, бъдете сигурни, че ще има обвинение. Към настоящия момент не мога да споделя с вас такива. Работи се във всички посоки”, каза още тя.

„Това, което и друг път сме ви отговаряли е, че конфликтите са като войните – за тях има причини, но и конкретен повод. Конкретният повод за напрежението между тези две групи е този, който визирахме в началото. Причините обаче са по-дълбоки и са рецидивирали през годините. Те са комплексни и не са единствено и само свързани с наркоразпространението. Дори е съвсем малко вероятна хипотеза за този конфликт“, коментира Георги Костов.

„Свързани са и с осъществяване на определени бизнес начинания, както и главният прокурор няколкократно го каза, че в „Слънчев бряг „патентното право е изведено на по-високо ниво. Всеки е съотносим към някаква групировка при осъществяване наглед легална законна дейност”, каза още главният секретар.

Митьо Очите вече е клиент на Гранд хотел Поморие и съсед на друго известно име по крайбрежието Пламен Дишков-Кела,

който от няколко години обитава един от луксозните апартаменти в крайбрежния комплекс, пише „24 часа“. Желязков бил докаран в Поморие директно от „Софиямед“ в петък след обед. По-рано от болницата съобщиха, че пациентът е изписан в подобрено общо състояние след 2-месечно лечение и хирургическа интервенция, при която му е поставен силиконов уретер. Още преди пристигането на Желязков сградата била била огледана от полиция.

В същата база се възстановява и друг пострадал от инцидента в „Слънчев бряг“ на 8 юни – Никола Маринов-Магарето. Той имаше проблем с крака, но вече е раздвижен, казват близки до Никола, цитирани от изданието.

Цитирани са и запознати със случая, според които на Желязков щяла да бъде осигурена охрана - той е на този етап свидетел номер 1 по делото за убийство и опит за убийство от 8 юни.

Минути преди 21:00 часа на 8 юни при престрелка пред заведението „4you” в центъра на „Слънчев бряг” бяха ранени Митьо Очите и двама негови гардове, а един от охранителите му бе убит. Повдигнати бяха обвинения за убийство и за опит за убийство. Два дни по-късно беше задържан и последният издирван за стрелбата. Официалната причина бе спор за паркомясто пред заведението, а неофициалната - от събиране на такса „спокойствие” до разпределяне на наркопазара. Премиерът Бойко Борисов определи случилото се като „махленска свада”. 

Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче не става дума за спор за паркомясто, а за спор за територия, която е източник на солидни доходи от престъпна дейност. На 17 юни стана ясно, че са повдигнати обвинения на още двама - Радослав Димитров и Георги Иванчев. След екшъна бе взето решение за създаване на координационен център в „Слънчев бряг”, а полицаи ще проверяват цяло лято влизащите и излизащите коли.