Още по темата

Митът за биренето коремче, жените или мъжете носят повече, по-високоалкохолни ли са тъмните бири и има ли спирт в тях - тези митове разбива една жена. Тя е първата сертифицирана жена майстор-пивовар у нас. 

Цвета Гюрова разказва, че съдържанието на калории в бирата е същото като в ябълковия сок, а енергийната стойност е по-малка от тази на пълномасленото мляко и само половината от тази на виното. 

Биреното коремче е или от количеството изпита бира, или от мезето. Умереното потребление на бира не представлява сериозна заплаха за корема ви, шегува се тя. 

Другият мит е, че жените могат да „носят“ колкото мъжете, казва Цвета Гюрова. 

"Не е вярно, при еднаква височина и тегло жените абсорбират 30% повече алкохол в кръвта си от мъжете и по-бързо се напиват от бирата. Това е така, защото структурата на нежния пол се характеризира с по-висок процент на телесни мазнини, които не допринасят за обработката на алкохола, и с по-малко съдържание на вода, което пък спомага за по-високата му концентрация в кръвта. Освен това ензимът, който разгражда алкохола в стомаха, е в по-голямо съдържание при мъжете“, казва тя. 

В бирата няма спирт - чистият спирт, с чистота над 99,9%, струва доста и не е финансово изгодно, ако пивоварите добавят такъв спирт, за да повишават алкохола. Освен това, защо да е необходимо да го правят, след като имат пивните си дрожди, на които това е основната им роля, обяснява специалистът. 

Колкото е по-тъмна бирата - толкова по-високо е алкохолното съдържание, развенчава поредния мит тя.

Историята на бирата в България

Учени: Бира на ден предпазва от инфаркт

"Алкохолното съдържание не зависи от цвета. На пазара има много тъмни пива, които са с алкохол между 4-5%, Цвета на бирата в случая се дължи на препечения малц, а не на съдържанието на алкохол“, обяснява Гюрова. 

Експертът споделя и своите фаворити – лагерните светли пива с подчертан хмелов аромат. И уточнява: 

“Има два вида бира - лагерна и ейл бира - при лагерната бира се използват долноферментиращи дрожди, а при ейл бирата - горноферментиращи.  

Около 86% от населението предпочита лагерната светла бира. 

Защо избира света на пивото? 

"Семейна традиция е ежегодното правене на домашно вино и ракия вкъщи. Оттам тръгна и любовта ми към винопроизводството. Така реших да уча в Хранително-вкусовия университет. По-късно разбрах, че бирата е единственият продукт, който не може да се случи в домашни условия - при пивото трябва да си набавиш селектирани пивни дрожди, ако искаш да предизвикаш ферментация",  разказва Гюрова.

Митът за биренето коремче, коя е най-полезната бира и как да я съчетаваме

Тя гарантира, че качеството на българската бира е като на вносните. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.