Още по темата

"Опитваме се да направим нещо добро за България. Георгиева е известна с реформаторките си способности". Това призна външният министър Даниел Митов, след като бе изслушван от ресорната комисия повече от един час за оттеглянето на подкрепата на правителството за Ирина Бокова.

„Нашият анализ показва, както и консултациите с външни министри и представители на държави, които имат своето място и значение в системата на ООН, че

шансовете на досегашния български кандидат са изключително силно намалели,

да не казвам почти несъществуващи. Няма как България в тази ситуация да не отчита фактите и да не се опита да вземе рационално решение, с което да даде шанс на Източноевропейската група да има още един силен кандидат, зад който могат да застанат и държави от Източноевропейската група. Кристалина Георгиева е авторитетна жена с позиции във всяка една от държавите постоянни членки на Съвета за сигурност, без изразени негативни тенденции от нито една от тях. Българското правителство трябваше да направи труден избор, но, когато имаме шанс в крайна сметка да увеличим шансовете на Източноевропейската група и на България - да има своя шанс и своето място в състезанието и то достойно така, че евентуално да има реален шанс за избор на генсек на ООН от Източноевропейската група, не можем да не грабнем този шанс”, подчерта Митов.

След изслушването на 26 септември Бокова събра най-ниската досега подкрепа - неформалното гласуване я постави на шестото място. Още на 13 септември Борисов се закани да я смени, ако не е на първо или второ място. 

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за шеф на ООН

Ирина Бокова е пета в надпреварата за ООН

По-рано през деня Кристалина Георгиева благодари за номинацията, а Бокова заяви, че няма да се откаже. 

Кабинетът издигна Кристалина, тя проговори

Бокова не се отказва. Две българки в битка

Евродепутати доволни от решението за Кристалина

Относно това дали някой е оказал натиск или не,

Митов посочи, че смяната на кандидатурата е суверенно право на всяка една суверенна държава-член на ООН. 

Междувременно последва нов коментар от Георгиева - пред изданието "Политико" тя заяви, че трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото „вижда целия свят в неговата сложност и има способността да вижда как нещата са свързани". Георгиева заяви, че нейната цел ще бъде да адресира нарастващото недоволство по света за това, което предстои в бъдещето. „Хората навсякъде са гневни, дори младите, образованите, богатите и хората в градовете са гневни", коментирала тя.

Тя смята, че е в по-добра позиция от Гутериш да ръководи 48-хилядите служители на ООН, защото е "непреклонна".

Бившия португалски премиер Антониу Гутериш на всички неформални гласувания заема първото място. 

На 5 октомври ще е първото гласуване със специални бюлетини в ООН, на което ще се види как големите страни ще гласуват. Още преди време се заговори, че Русия ще наложи вето на Георгиева, защото като еврокомисар тя подкрепи санкциите срещу Москва.