Още по темата

„В момента няма конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортно съоръжение в природен парк „Пирин”, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано”, посочи Димов и подчерта, че „опасенията за хотели” не са основателни.

Отлагат промяната в концесията на Банско

Министри искат втори кабинков лифт в Банско

Промени в ски-зоната на Банско ще има само след разговори с трите страни

В четвъртък правителството даде зелена светлина за изграждането на втори лифт над Банско. Според решението на кабинета, при наличието на конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортни съоръжения, трябва бързо да се премине през всички екологични процедури.

В отговор екоактивисти излязоха на протест в София и за кратко блокираха кръстовището на Орлов мост.

„При наличието на инвестиционно намерение, трябва да може бързо да бъдат преминати всички процедури съгласно екологичното законодателство”, обясни Нено Димов.

Според него много трудно някой друг, освен концесионерът може да получи разрешение за изграждането на втория лифт над Банско. „Концесионерът притежава правото на концесията и много трудно някой друг би могъл да се състезава с него”.

„Става дума за изграждане най-общо казано на спортни съоръжения. Като говорим за кабинков лифт, към него има и прилежаща инфраструктура”, заяви Димов.

Цялата ски зона над Банско представлява 2% от национален парк „Пирин”, а пистите заемат 0,3% от територията на парк „Пирин”, отчете министърът.

„Единственото, което вчера се прие е, че потенциално от „забранява” се преминава към „разрешава” да има инвестиционни намерения в рамките на ски инфраструктурата”, каза Димов. „Върху конкретните проекти могат да се правят екологичните оценки”.

По отношение на кризата със стотиците депа за отпадъци, които трябва да бъдат затворени от 1 януари, защото не отговарят на европейските изисквания, министърът посочи, че това е проблем на местните власти. Той обаче подчерта, че правителството е дало възможност, докато намерят решение, засегнатите общини да използват до 10% от депа, които отговарят на екологичните норми.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК