Още по темата

Четирима министри от кабинета обявиха, че са готови да срещнат с президента Радев и да обсъдят проблемите в управлението на страната, които го вълнуват.

Малко преди това Бойко Борисов поиска всички министри, които правят обществени поръчки, да отчетат направеното пред президента. Това бе в отговор на критиките на Радев от понеделник, когато коментира и ракетните удари в Сирия, както и че правителството не е съгласувало позицията си с него. 

Вицепрезидентът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочиха, че са готови с отговори по определени критики, изказани от президента Радев, относно техните ведомства.

Отговорност за външната политика на страната носи правителството, каза Захариева. България зае балансирана и защитаваща страната ни позиция в случая с атаката срещу бази за създаване на химическо оръжие в Сирия миналата седмица, посочи Захариева.

Президентът Радев за ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия

ВИЖТЕ УДАРИТЕ НА САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ФРАНЦИЯ В ГАЛЕРИЯТА

Джамбазки: Удариха Сирия, за да отвлекат вниманието

Путин: Русия осъжда нападенията над Сирия

Посланикът на Франция: Сирия няма бъдеще с Асад

Българската позиция беше като тази изказана от страните на ЕС и потвърдена в понеделник на Съвета на външните министри, добави тя. Не чух критики от президента по отношение на самата позиция, така че призовавам да мислим за бързата реакция на държавата, а не удължаване до безкрайност вземането на решенията, добави тя. Ще искаме среща за изясняване на начините на координация с президента, но само когато се налага. В спешни случаи е по-важно да имаме бързи реакции, каза още Захариева.

Министър Нанков изтъкна, че също е готов за среща с президента. Президентът цитира Гьоте, но Гьоте казва още, че там където има много светлина се появяват и много сенки, каза Нанков.

МРРБ беше засегнато от президента Радев в понеделник по две теми - санирането и пътното строителство. Ще призова на среща с президента да бъде осветлена неговата позиция, дали одобрява или не програмата за саниране. Може би ще приемем част от аргументите му и евентуално да дебатираме за бъдещето на санирането. Появи се нотка да противопоставим политиката за саниране на газификацията на частните домове с публичен ресурс, каза Нанков.

Това е доста опасна тема и бих призовал екипа на Радев да направи сравнителен анализ между ползите - икономически, социални, екологични, фискални, функционални и естетични, между програмата за саниране и тази за газификацията на частните жилища с публичен ресурс, каза министър Нанков.

Още вчера изпратихме на президента Радев книгата "Пътищата в България". Там има информация за всички възложени и изпълнени пътища. Отделно направих сравнителен анализ, по който се възлага строежа на магистралите у нас и в Европа. В България средната цена на възлагане на километър магистрала е 3.1 млн. евро и е най-ниска в цяла Европа. В Македония и Сърбия цената е 5.5 млн. евро на километър, в Гърция - 6.8 млн.евро, Румъния - 5 млн.евро. Най-скъпата магистрала, и то в пъти, е магистрала "Люлин", възложена през 2006 година, на стойност 8,1 млн.евро на километър при средна 3,0 млн. евро за всички останали. На магистрала Тракия" има участъци, които струват 1,5 млн. евро на километър, посочи Нанков.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща пълна информация какво е направило правителството и приходните агенции, значението на приемането на антикорупционния закон и на закона за концесиите. Те се приемат изключително добре от всички инвеститори - тези в България и тези, които тепърва ще идват, каза министърът. Президентът ще бъде уведомен, че кредитните агенции миналата година на два пъти вдигнаха кредитния рейтинг на България и за това, че от 31 сертифицирани проекта по Закона за инвестициите, 15 са във високотехнологичния сектор. Ще бъде информиран, че вече има 11 меморандума за създаване на индустриални зони и инвеститорите вече не гледат само към София, Пловдив и Стара Загора, а се насочват и към Северозападна България.

Емил Караниколов
Емил Караниколов Източник: Nova.bg

Президентът ще бъде информиран и за икономическия растеж и за растежа на работната заплата, каза Караниколов.

Министър Красимир Вълчев изтъкна, че днес МС е приел национални програми за училищното и предучилищното образование, които кореспондират с думите на президента Радев от преди два дни. Готови сме да му обясним целия микс от политики, които министерството провежда, каза Вълчев. Като министър на образованието се радвам на тази ангажираност на президента за увеличаване на инвестициите в сектора, добави той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram