Още по темата

Правителството одобри днес плана за увеличаване на размера на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 година.

В Средносрочната бюджетна прогноза се залагат целите на фискалната политика през следващите 3 години.

Колко ще плаща България на ЕС след „Брекзит”

Кой взима заплата от 3500 лв. у нас

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Те са обвързани с прогнозите на Европейската комисия, Световната банка, Международния валутен фонд и Министерството на финансите.

Предвижда се дефицит в бюджета от 0,5% от брутния вътрешен продукт, като благодарение на растежа на икономиката делът на държавните разходи ще намалява от 36,9% за 2019 г. до 36,1% от БВП през 2021 г.

Политиката в сферата на образованието продължава стартиралото през 2017 г. увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование с цел постигане двойно увеличение на размера на средствата за възнаграждения до 2021 г., предвидено в управленската програма на правителството.

Осигурени са средства и за изпълнение на политиките по Закона за предучилищното и училищното образование, включително за обща и допълнителна подкрепа на личностното развитие на децата и учениците и финансиране на обучението на учениците в частните училища.

По отношение на отбраната са осигурени средства за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби.

През 2019 г. се предвижда въвеждане на електронна винетка за леки коли и ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

Успоредно с поддържането на пътната инфраструктура, за периода 2019-2021 г. политиката на правителството е насочена към осигуряване на финансов ресурс и за изграждането и доизграждането на големите инфраструктурни обекти: АМ Хемус, АМ Калотина, АМ Русе – Велико Търново, път E79 „Видин – Ботевград“, АМ Струма, Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

Очаква се намаление на държавния дълг до 22,7 млрд. лв. към края на 2021 г. или 18,2% от прогнозното ниво на БВП от 125 млрд. лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.