Още по темата

„Предприемат се мерки за олекотяване на ученическите раници”, заяви Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

От Министерството на образованието обмислят възможност за разделяне на учебниците, както и увеличаване на броя на шкафчета, в които те да се оставят и да не се носят всеки ден от ученика.

Това става малко след като ученици и родителите  отправиха предизвикателство към учители, директори на училища и институции. В няколко градове на страната беше организирано надбягване с ученически раници. В него взе участие и омбудмсанът Мая Манолова. Родителите казват, че една раница тежи от 6 до 10 килограма. 

Друг важен проблем, който Михайлова посочи, е да не се увеличава

броят на помагалата, които не са задължителни. Тя подчерта, че проблемът е всъщност в допълнителните помагала.

„Ще помолим учителите да не натоварват децата с допълнителни сборници, които не са нужни. Учебникът и учебната тетрадка чудесно вършат работа. Това да има само един учебник, или само една тетрадка няма да реши проблемът, защото този един учебник може да е 500 страници”, каза тя, пише БГНЕС.

Според нея по-важно е да се носи в училище само това, което се използва в час.

Идеята на акцията „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” днес бе да се насочи вниманието към това колко са тежки чантите на децата, с които трябва да ходят всеки ден.

Инициативата е на петокласничката Теодора Божкова, която написа жалба за тежката си раница до Агенцията за закрила на детето. 

Родителите са направили предложения и най-основното, което искат, е министерството да въведе стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с процент от теглото на детето. Сред другите им предложения за намаляване на тежестта на ученическата раница са и: училищни шкафчета за всяко дете, интерактивни дъски в клас, вместо задължителното носене на учебник, електронни учебници. 

„Трябва някой да се ангажира, че ще вземе мерки.

Те са различни и са възможни - електронни учебници, шкафчета в училище, по-леки учебни помагала, по-леки учебници. Има различни решения, просто на някой трябва да му пука, да чуе и да вземе необходимите мерки”, каза омбудсманът. Тя предизвика отговорните институции да прекарат един ден с един шестокласник, с неговата раница и с неговата учебна програма. „Мисля, че след това ще има по-бързи мерки”, посочи тя. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК