Още по темата

Студио 6 на БНТ от днес ще носи името на Димитър Цонев

Студиото е емблематично, защото от там се излъчват емисиите „По света и у нас”.

Телевизионният водещ почина на 23 август, след като не можа да се възстанови от тежкия инсулт, който получи. Димитър Цонев бе приет в реанимацията на Военна болница, след като получи масивен инсулт. Семейството се прибирало от почивка във Варна. Цонев шофирал и се оплакал от главоболие и болки във врата. Именно тогава съпругата му помислила, че може би е нещо съдово. После бе приет в реанимацията на Военна болница, направена му бе мозъчносъдова операция и лекарите дни наред се бореха с последиците от получения хеморагичен инсулт. В събота стотици го изпратиха

В „новинарското студио”, както всички го наричат, Димитър Цонев влиза през 1991 година,

когато става водещ на „По света и у нас” и то остава негов втори дом в продължение на 12 години.

Решението на Управителния съвет на обществената медия беше взето в деня, в който водещият трябваше да навърши 57 години.

В студийния комплекс на БНТ това е второто място, което се именува в памет на личност, допринесла за развитието на обществената медия. Студио 3 – едно от най-модерните – от 2012 година носи името на легендарния режисьор и бивш генерален директор на националната телевизия Хачо Бояджиев. 

Спомени за Димитър Цонев

Димитър Цонев почина

Навръх рождения ден на едно от лицата на телевизионната журналистика близките му основаха фондация на негово име. 

"Днес е рожденият ден на Димитър Цонев, който той не можа да доживее, но в този ден се ражда нещо. Ражда се една фондация на негово име и в негова памет", това каза Теодора - сестрата на Димитър Цонев на сбирката на приятели, дошли да уважат рождения ден на известния телевизионен водещ, предаде "24 часа".

На вечерта в памет на Димитър Цонев дъщеря му Десислава обяви официално създаването на фондацията на негово име с идеята, че той като човек, който е уважавал обективната, добрата, качествена журналистика, ще бъде пример да бъде продължено делото му.

Фондацията има вече управителен съвет,

в който влизат Деси и Димитър Цоневи, Христо Мутафчиев, Уляна Пръмова, Елена Йончева, Цветанка Ризова, Любомир Стойков, адв. Томов, Венелина Гочева и Вяра Анкова. На 8 ноември управителният съвет ще обяви целите на фондацията. Идеята е дотогава да се създаде наградата за качествена телевизионна журналистика на името на Димитър Цонев, както и да се осигурят стипендии на млади журналисти за специализация във водещи факултети. Ще има и безплатни лекции, които ще изнасят известни журналисти във факултетите по журналистика.

Не само телевизионни журналисти ще имат възможност да кандидатстват за призовете на фондация "Димитър Цонев".

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1986 - 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“.
От 1991 до 2002 г. е водещ „Новини“ по Канал 1 на Българската национална телевизия.
През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. 
От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на „БТК Груп“ след това отново се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с...“.
В годините е водещ още на предаванията "24/7" и "Лице в лице".
Автор е и на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.