Още по темата

Българската национална телевизия трябва да влезе в пряка конкуренция с двете търговски телевизии – bTV и NOVA. Това каза Иван Гарелов по време на изслушването пред Съвета за електронни медии (СЕМ) днес.

Кандидатът за генерален директор на обществената медия предлага преместване на "По света и у нас" в 19:00 часа и коментарни слотове в емисиите. Той сподели, че има по-глобални виждания за развитието на телевизията, а основна му цел е БНТ да стане силна обществена медия и затова е оглавил концепцията си "БНТ - Рестарт".

"Медиарисърч": БНТ е обявила конкурс с предизвестен победител

Преизбраха Вяра Анкова начело на БНТ

Спряха "Дързост и красота". Българите във "Фейсбук" са "шокирани"

Пред комисията на СЕМ Гарелов заяви, че е започнал професионалния си път като репортер в БНТ, след това е водещ на предаването "Панорама", има опит и от търговските телевизии, видял е как функционират, издал е три книги, а БНТ е един достоен завършек на неговия професионален път.

Цитирайки международно проучване, Гарелов заяви, че обществените телевизии в Европа възвръщат своите позиции.

Сред предложенията му са БНТ 1 да бъде основно с информационно-публистична насоченост, БНТ 2 да е насочен към културата като се привлича най-трудна по думите му аудитория - образованите хора, които имат конкретни търсения и очаквания.

Регионалните канали трябва да възстановят своите канали. Според него БТН Свят трябва да бъде модерна витрина, която да представя туристическите възможности на България, а БНТ HD да се развива като спортен и младежки канал.

По думите на Гарелов финансирането трябва да бъде на база процент от брутния вътрешен продукта на България, защото според него така медията ще бъде максимално независима.