Още по темата

В мащабна акция на специализираната прокуратура днес арестуваха бившия кмет на Перник Иван Иванов и бившия зам.-кмет, Илинка Никифорова, за корупция.

Разследването е за сключена неизгодна сделка за 1 258 260 лева. Това съобщиха от прокуратурата. Извършени са обиски не само в сградата на общината, а и в жилища и офиси на фирми в Перник.

Поискаха 250 хил. гаранция за кмета на Септември Марин Рачев

БСП иска шефът на ДАНС да обясни за документите в шкафа на Рачев

Спецакция в Община Септември, задържаха кмета

Разследването е започнало след доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция за извършена проверка на общината за периода 2011- 2016 г. Според прокуратурата сделката била сключена през 2014 година. Тогава временно изпълняваща длъжността кмет е била Илинка Никифорова от партия АБВ. А реализирането на договора е осъществено от Иван Иванов, издигнат за градоначалник от гражданската квота на ГЕРБ.

Установено е до момента, че на 9 септември 2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на фирма, която получила за това 1 258 260 лева. Оправданието за това решение било „бедствие” в града, тъй като фирмата, наета за дейността, не работела в продължение на три дни.

Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е превела възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По него е заплатена сумата от 495 168 лева. И двете фирми са собственост на едно и също лице.

„В резултат за една и съща работа е платено веднъж на фирмата, която има договор и още един път на друга фирма, със същия контрол, като цената по второто плащане е 4 пъти по-голяма от стойността на първия договор. Т.е. за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя реално да е извършена, без да има протоколи, без да се уточнят районите”, подчерта шефът на Специализираната прокуратура

Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна дейност”, съобщи на брифинг в града ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев и допълни, че управители на фирмите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване са различни подставени лица.

Чрез тези фирми през годините целенасочено, постоянно, методично е източвана общината”, подчерта Гешев.

Първата фирма, с която има договор от 2005 г. е „Стройинженеринг”, впоследствие преименувана в „Лиел констракшън”, уточни прокурорът.

Проверяваме хора, за които е публична тайна, че стоят зад сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Перник”, съобщи още Гешев.

„Задържани за 24 часа са различни лица. Очертава се до края на деня поне на две лица да бъдат повдигнати първоначални обвинения. Това не е окончателният кръг, разследваме кой реално седи зад тези фирми, кой е получил парите, къде са отишли, след като са ги получили”, поясни Гешев.

За Никифорова е определена парична гаранция в размер на 30 000 лв., а за Иванов, от 150 000 лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.