Още по темата

„Българите са ходещи роби на „Топлофикация”, които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво се плаща”,  заяви омбусманът Мая Манолова пред "Здравей, България" по NOVA

Това става ден, след като омбудсманът успя да осъди „Топлофикация София”. Делото, което спечели, е за юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници. Върховният административен съд отхвърли жалбата на "Топлофикация София" и прекрати производството по делото на Манолова срещу дружеството. Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на "Топлофикация", която може да обжалва решението пред петчленен състав на съда. 

Оказа се и че има пореден проблем с топлофикация в страната - на студено дни наред през зимата останаха в голяма част от Перник. 

Хората разказаха, че проблемът е от години. Парното и топлата вода ту се пускат, ту се спират. Принудени са да се отопляват с печки. Парното е на 5, а температурата вътре в домовете им е 16 градуса. 

Тя се ангажира да помогне на хората в Перник

да получат обезщетения за дните, в които не са имали парно и топла вода. По думите й те могат да искат неустойки за времето, в което са били на студено, както и обезщетение за това, че са принудени да се топлят по друг начин. 

"Идеята е да го направим по-евтин този товар, по-прозрачен. Когато хората стоят на студено, Топлофикация да бъде така добра да им плаща за причинените неудобства", посочи Манолова. 

Защитникът заяви и че Топлофикация вече няма право да осъжда длъжник неприсъствено. 

„Оказа се, че „Топлофикация” може да бъде осъдена.

Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева, които били за по-добра работна среда на юристите й. „Топлофикация” трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация за това как харчи парите на столичани”, каза Манолова.

Надписват ли ни сметките за парно и няколко съвета за по-ниски сметки

Манолова спечели делото на първа инстанция, а сега "Топлофикация" обжалва решението. 

Мая Манолова обяви, че през 2016 г. заведените дела от "Топлофикация" срещу столичани са 13 500, а през 2017 г. според нея те може да стигнат 16 000.

Колко ще струва отоплението тази зима

Защо „Топлофикация София“ иска по-скъпо парно

Тепърва Манолова ще пита колко струват ремонтите в топлофикация, за обществените им поръчки. 

За темата за мораториума на нови лекарства,

залегнал в бюджета за догодина, Манолова коментира, че така се убива надеждата. 

Какво значи новият здравен бюджет

Това е жестоко и аз ще се боря докрай, посочи тя и заяви, че е написала жалби. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК