Още по темата

Двамата братя, обвинени в убийството и изнасилването на 77-годишна жена в Провадия, остават в ареста. 

14-годишният Осман Юсуфов, един от братята, е с многобройни криминални прояви, основно кражби и грабежи. А първата му регистрация в Детска педагогическа стая е от 2015 година. Към него са прилагани редица възпитателни мерки, но безуспешно, предаде NOVA. Адвокатът му не настоявал за по-лека мярка. 

В Провадия срещу него се води досъдебно производство за едно от другите му престъпления. 14-годишното момче е в нормално психично състояние и е съзнавал какво прави по време на убийството. Не изпитвал обаче съжаление. "Не усетих чувство за вина у него. Просто каза "Абе, не знам, стана", разказа адвокатът му Йордан Йорданов. Той е назначен служебно. 

Вторият - 17-годишният Станислав Митков, също е съзнавал какво прави.

В съда той започна да ридае и да моли да си отиде вкъщи. Адвокатът на обвинямия поиска домашен арест, но съдът отказа, като постанови задържане под стража и за Станислав. Той вече е осъждан за кражба. При убийството на 77-годишната жена той е изтърпявал наказание „пробация”. Седмица по-рано пък извършил кражба от дома на леля си. 

„Искам при баба и дядо”. С тези думи обвиненият Станислав Митков поиска да бъде пуснат от ареста, обещавайки, че „това повече няма да се повтори”. 

17-годишното момче не спря да плаче на глас при гледането

на мярката му за неотклонение и на няколко пъти заседанието във Варненския окръжен съд беше прекъсвано за кратко, докато се успокои. В крайна сметка сълзите не трогнаха съда, предаде Dariknews

От прокуратурата определят момчетата като изключително обществено опасни, без чувство за вина и с прогресиращи престъпни прояви. Според назначената съдебно-психиатрична експертиза по-малкият брат е склонен към  жестокост, а Станислав демонстрира нагло поведение и не се разкайва за извършеното престъпление. Двамата са съзнавали какво вършат. 

„Деянието е изключително жестоко и изключително брутално.

Спрямо тях са предприемани възпитателни мерки, които очевидно не са били достатъчно ефективни”, коментира Радослав Лазаров от Окръжната прокуратура – Варна.

Ако признаят вината си, братята ги очаква наказание от 5 до 8 години лишаване от свобода, ако не признаят - от 10 до 12 години затвор.

Двете момчета - на 14 и 17 години, са обвинени в грабеж, придружен с изнасилване и убийство. Те проникнали в дома на старицата посред нощ в сряда, за да я ограбят. Тя ги усетила и така се стигнало до тежкото престъпление. Дни преди това им платила, за да й пренесат дърва. Тялото й бе намерено в събота. 

В района всички знаели за тях

- не посещавали училище, често идвала полиция при тях. 

Братята са отглеждани от баба си и дядо си в Провадия. Родителите им са в неизвестност, бащата е обявен за общодържавно издирване по съдебно производство срещу него. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК