Още по темата

Красимира Обретенова - майката, чиято история разплака премиера, се почувствала обидена, че от 13 години ходи на всеки протест на хората с увреждания, а Борисов я забелязал едва сега.

„Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лице на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото „тая майка” ходи 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това”, каза за „Здравей, България” Красимира Обретенова.

Борисов разказа какво го е разплакало

Днес Красимира и дъщеря й напускат България с огорчение и в знак на протест срещу системата. "Кой ненормален администратор кара родители на деца с увреждания да ходят напред назад", попита Борисов на вчерашното заседание на Министерския съвет.

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

„Първият ни протест на майки на деца с увреждания в Добрич беше заради проблемите с ТЕЛК. Тогава се искаха едни безмислени изследвания, които са безумни. Трябваше да доказвам, че тя не вижда”, разказа Красимира Обретенова. По думите й системата я превръщала в паразит, защото нямало обективна оценка на потребностите на детето.

„Не искам да издържам тази негодна социална и всякаква друга система. Отивам в Холандия. Очаквам там да работя, да си плащам социалните осигуровки и дъщеря ми да получи нужните грижи. Аз не съм работила 15 години, което е абсурдно”, добави Красимира.

„Има диалог, има срещи. Обувки има. От страна на социалното законодателство на Красимира Обретенова и дъщеря й са предоставени всички видове помощи, които са определени по реда на социалното законодателство”, коментира за „Здравей, България” зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

По повод думите на премиера, Капка Панайотова от „Центъра за независим живот” коментира: "Не искаме съжалението Ви, нито на Вас, нито на другите властимащи! Искаме да слезете при хората с увреждания и да започнем да работим за решаването на техните проблеми”.

Майки на деца с увреждания коментираха вчерашното им недопускане в парламента. Вижте още във видеото:

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов се извини днес за случилото се.

"Извинявам се на всички онези, които вчера видяха това неприятно лице на парламента. Извинявам се за изкривената и достигнала до тях невярна информация. Съжалявам, че стигнахме дотам. Трябваше всички да имаме търпение, да изчакаме по-малко от 15 минути, за да изясним нещата. Щях да взема правилното решение, но не през главата на началника на охраната на парламента", заяви Христов.

Той заяви, че е била представена невярна информация и обясни какво се е случило:

В 13.30 ч. гражданите са били регистрирани и са тръгнали към входа на парламента. Решението за недопускането им в сградата е взето от охраната на Народното събрание, не от мен лично, заяви Христов.

"След спирането им аз бях информиран за това, че група граждани са спрени на входа и не са допуснати, без да зная, че те имат надлежно заявени и изпълнени пропуски и без да бъда информиран от началника на охраната за какво точно става въпрос. Тъй като в момента всички бяхме в пленарно заседание, помолих за отсрочка, ставаше дума за не повече от 15 минути, за да мога да говоря с началника на охраната и да си изясня ситуацията", заяви Христов.

Той уточни, че началникът на охраната спазва правила, които са утвърдени от Народното събрание. Според тези правила никой не би могъл да се намеси в работата на началника на охраната. "Правилно или неправилно решение са взели от охраната, това е тяхно право. Аз бих могъл да се намеся като председател, но след лична среща. По правилата единствено след лична среща и обяснение, той може да промени своето решение", каза  Христов.

"Не зная как е било представено на гражданите това, но виждаме в медиите, че се спекулира, че ГЕРБ и лично Емил Христов не е допуснал граждани в НС. Няма нищо вярно в това. На мен не ми беше дадена никаква възможност да се срещна и с началника на охраната, и с гражданите и за съжаление ние ги разочаровахме", каза още той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram