Още по темата

21-годишната Джейлян Халилова е майката на 9-годишния Мустафа с тежко онкозаболяване, изоставено само в болница в Пловдив. Тя не отишла при Мустафа, защото нямала пари, но отрече да го е изоставила, предаде Bulgaria On Air.

Джейлян живее в квартал „Боровец“ в Кърджали. Младата жена, която е родила Мустафа на 12, разказа, че й е много трудно да се грижи за другите си три деца.

Мъжът й се намира в Свиленград и по никакъв начин не се вълнувал от съдбата на общо четирите им деца, сред които е и Мустафа.

На въпрос дали й е мъчно за болното дете, което ще трябва да остане в болницата още 6 месеца, Джейлян отговаря:

„Така е, но аз ще отида при Мустафа.“

За останалите три деца се е грижила и баба им – 37-годишна жена.

Днес те бяха изведени от социалните служби и ще бъдат настанени в приемни семейства в Кърджали. Джейлян знае за това. „Не се чувствам добре, но не мога да се грижа за тях“, обясни майката.

Джейлян живее в кърджалийската махала от 6 месеца с новия си мъж.

„В началото майката придружаваше детето, а след това известно време бабата. Всички наши деца държим да има придружител. Това е важно за емоционалното им състояние.

То остана само и беше тъжно.

Тъй като от лятото остана само, имаше нужда от малко по-есенни дрешки и заради това си позволихме да напишем този призив в страницата на нашето отделение, който доведе до много бърза реакция на много хора“, заяви д-р Стоянова от пловдивската болница „Св. Георги“.

Това не е първият случай, в който момчето постъпва в болница. Социалните служби обаче не са получавали сигнали за състоянието на Мустафа

„Детето е постъпвало на лечение, но е пуснато за Коледните празници за няколко дни като през това време майката го е придружавала. Говорим за миналата година. Било е гарантирано от родителите, от майката, че след празниците, то ще бъде върнато обратно в клиниката“, коментира Надя Танева от Агенция за социално подпомагане в Пловдив.

Близките на малкия Мустафа от две години живеят в село Бряговец.

Твърдят, че искат той да се прибере у дома. „Отсега нататък искаме да оправим нещата и всичко да стане нормално. Искаме детето да е живо и здраво“, посочи дядото на Мустафа Сабри.