През последните дни "под прицел" в социалните мрежи попадна българският посланик в Белгия и Люксембург Мая Добрева.

Причина за това стана тоалетът ѝ по време на срещата ѝ с люксембургския херцог Анри.

На 28 септември Добрева е посетила двореца в Люксембург, за да връчи акредитивните си писма. Двамата с херцога обсъдили развитието на двустранните отношения, засилването на икономическите контакти и културния обмен между България и Люксембург и коментирали различни актуални теми като проблемите, свързани с миграцията и предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз.

Херцог Анри дори е изразил готовност отново да посети България. Двамата се снимали заедно и още същия ден от Външно министерство публикуваха кадъра в интернет страницата си.

Снимката доби широка популярност в социалните мрежи и стана за повод за много коментари относно визията на посланичката.

Маниерничене и елементарна имитация на монархическия стил

Така определи избора на облекло в бебешко синьо на посланичката ни проф. Любомир Стойков.

"Подобна фотография и облекло влизат в силен конфликт с българските дипломатически традиции, въобще с критериите за сдържаност и изисканост в тази сфера. Политическият дрескод, в частност дипломатическият, предполага сдържаност, изисканост, съобразяване с протокола и нещо много важно - отчитането на културната, етническата и на чисто комуникационната семиотична характеристика на хората, които се обличат по един или друг начин.

Много се забавлявах с коментарите. Вече не се говори за "Мисия Лондон", а за Мисия Люксембург", коментира проф. Стойков пред "Дарик".

"Ако целта е да се предизвика скандал или пък много голям шум, да не правя сравнение с британския премиер Тереза Мей, която също е много екстравагантна, може би донякъде бихме могли да говорим и за определен успех. При всички случаи много хора разбраха коя е всъщност нашата посланичка в Белгия и Люксембург", допълни специалистът.