Още по темата

Премахваме шестте възпитателни училища (ТВУ - Трудово-възпитателно училище - интернат) и домове и ги заменяме със социални центрове, където ще се настаняват до десет деца.

Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева на брифинг за промените в детското правосъдие.

Целта вече ще е възпитание, а не наказание,

като за малолетните няма да има никакво наказание. 

В момента в ТВУ-та има 205 деца до 18 години, а 51 от тях са на възраст под 14 години. Всички те са се провинили пред закона и тъй като нямат 18 години, не се настаняват в затвори, а в ТВУ-та. Престоят там е до три години, като при едва 13 деца е зададен срок, посочи Захариева.

Промените предвиждат в едно от помещенията в новите социални центрове да не могат да живеят повече от 3 деца, като за всяко е необходимо да се осигури минимум 6 кв.м пространство и възможност за самостоятелна учебна подготовка. 

С новите промени задължително ще се указва колко време да е престоят, като той не бива да надвишава 1 година. На всеки три месеца пък ще се прави оценка за напредъка на децата.

Предвидени са и нови възпитателни мерки.

В тях влизат трудово възстановяване на щетите при кражби, забрана за среща с определени хора, забрана за посещение на определени места и дори забрана за напускане на дома и страната. Те ще се прилагат по преценка на разследващите полицаи или прокурора, а ако делото е в съдебна фаза, с решение на съда.

Възможно е дори детето да бъде изведено от дома си и настанено в приемно семейство, а в особено тежки случаи и в социалните центрове.

При по-тежките случаи остава възможността за затвор. В момента зад решетките са общо 20 деца като 14 са осъдени, а шест са задържани под стража,

4 са децата, които излежават присъди за убийство.

Омбудсманът Мая Манолова изрази подкрепата си за предложените промени. Такава министър Захариева и екипът й получиха и от представителя на УНИЦЕФ България Мария Хесус Конде. 

По думите на Манолова

България е единствената страна в ЕС, в която деца под 14 години се наказват с лишаване от свобода. 

Източник: БГНЕС

България е една от държавите, в която законодателството изостава, дори и на фона на практиката, която се налага – вече съществуват специализирани състави, сини и специални съдебни стаи, посочи още Захариева. 

„Отпадат изцяло санкционните мерки срещу малолетните – от 8 до 13 години”,

обясни Захариева и допълни, че новата уредба предвижда изцяло превъзпитателни мерки спрямо тях.

„При непълнолетните от 14 до 17 години, които са наказателно-отговорни, идеята е да се отклоняват от наказателното производство с налагане на възпитателни мерки за леките престъпления”, подчерта правосъдният министър.

„Нова Броудкастинг Груп“ и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) стартират съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона,  гарантиране на достъпа им до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция. Кампанията е в подкрепа на реформата в системата на детското правосъдие, за която УНИЦЕФ успява да обедини и усилията на Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката и Главната прокуратура на Р България.

Кампанията „Осъдено детство. Справедливост за всяко дете“ стартира в момент, в който Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане пакета от законодателни промени в областта на детското правосъдие - новият Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, както и свързани с него промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

През периода на публичното обсъждане на законопроекта NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона.  Историите и децата, с които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще запознава зрителите всяка събота в предаването „Събуди се” ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и на обществените нагласи, така че  да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация.