Още по темата

Алпинистът Боян Петров, който е изкачил едни от най-опасните върхове в света, е изваден от комата и вече диша самостоятелно.

Той остава в реанимацията, след като вчера беше блъснат от кола в Кресненското дефиле заедно с еколога Андрей Ковачев, докато броели прегазените животни по главен път Е-79. 

Боян Петров, който е диабетик и е сред най-известните ни алпинисти, има политравма, допълва "24 часа". 

"Той явно има уникален организъм, щом само няколко часа

след спирането на лекарствата вече беше буден, контактен, адекватен и диша сам", коментира д-р Евелина Одисеева, началник на Клиниката по анестезиология към ВМА. 

Той няма спомен за случилото се. 

Андрей Ковачев може би още днес ще бъде изваден от реанимацията, посочиха от ВМА пред "Здравей, България" по NOVA

Към момента и двамата са в стабилно състояние. След като излезе от реанимацията, ще започне лечението и на останалите травми на Андрей Ковачев.

По-рано от ВМА съобщиха, че Петров е поставен в медикаментозен сън. Той има комбинирана политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчната травма. 

27-годишна румънска гражданка е била зад волана на колата, която блъска двамата. Единият е изхвърлен зад 40-сантиметрова подпорна стена. Предполага се, че тя не е успяла да вземе завоя и затова е връхлетяла върху двамата мъже. В колата били и мъжът й, и двете им деца. Те отивали към Гърция. 

Тя не е задържана, защото има деветмесечно бебе, но е на разположение на разследващите органи, уточниха от прокуратурата.

Все пак по-късно стана ясно, че работното обвинение срещу нея е за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост. Беше й наложена 5000 лв. парична гаранция. 

Алпинистът диабетик пак покори 8000 метра

Дневникът на Боян Петров: Как изкачих Макалу

Кой е българинът, покорил смъртоносните 8000 метра

Андрей Ковачев е природозащитник и от години следи за нуждата от изграждането на тунел в Кресна. Експерт е по защитените територии. Боян Петров е зоолог и алпинист. 

За втори път в кариерата си Боян Петров изкачва три осемхилядника в една и съща календарна година. Първият бе през 2014 г. Тогава успешни се оказаха експедициите му до Канчендзьонга (8586), Броуд Пик (8047) и К2 (8611).

В списъка на столичанина, който смело катери върховете, без да се притеснява, че от години е на инсулин, осемхилядниците вече станаха осем на брой. През 2015 г. той развя трибагреника на Манаслу (8485) (връщането му вижте във видеото), а първият му гросмайсторски връх над 8 хиляди метра дойде през 2009 г. - Гашербрум I (8080) в планината Каракорум, Пакистан.

Голямата мечта на Боян Петров е да стане първият българин, стъпил на всички 14 осемхилядника, а това лято на прицел му остана още един - Гашербрум-2 (8035).

В социалната мрежа "Фейсбук" стотици изразяват съпричастност и се молят за двамата: